Rolul serviciilor de contabilitate în procesul de înființare al unei firme

realcont.ro

SURSA FOTO: realcont.ro

Indiferent de tipul și de mărimea unei companii, există unele aspecte care sunt considerate a fi obligatorii și pe care cei ce dețin o afacere trebuie să le îndeplinească. Printre acestea se numără și prezenta unui contabil sau acolo unde vorbim de companii mai mari, o întreagă firmă de contabilitate. Acești specialiști au rolul de a contoriza și eficientiza tot ceea ce ține de finanțe, investiții și economii și astfel, rolul lor este absolut necesar în cadrul oricărei firme.

După cum știm, există mai multe tipuri de firme pe care cineva le poate destine, precum cele de tip SC, SRL, SA, PFA și multe altele. În oricare dintre acestea este necesara prezenta unui contabil. Din fericire însă, găsirea unuia nu este o sarcină atât de grea pe cât ar părea, dat fiind faptul că un contabil poate lucra și pentru mai multe firme în același timp cât timp acesta nu este înregistrat ca făcând parte din departamentul unei anumite companii.

Astfel, tot ce este de făcut este să căutam un contabil care să aibă cât mai multă experiență în domeniul în care firma noastră activează astfel încât să poată procesa rapid și eficient sarcinile care îi revin.

O dată ce o persoană își dorește să își deschidă o afacere, aceasta trebuie înregistrată la diverse instituții ale statului și sunt deci necesare diverse documente dar și investiții inițiale precum și îndeplinirea anumitor condiții, precum firma să aibă un angajat minim, să aibă un sediu fizic și nu numai. În tot acest proces, un contabil poate fi un adevărat ajutor. Alternativ, serviciile de contabilitate pot fi contactate și ulterior, după ce firma a fost creata și înregistrată.

Scopurile principale ale multor companii sunt acelea de a optimiza procesele și de a crește vânzările și încasările. În toate acestea, un contabil sau un departament de contabilitate sunt absolut necesare. Un contabil bun vă găsi cele mai eficiente soluții pentru a scădea impozitele și taxele dar și pentru a facilita canalele de comunicare și colaborare între firma pe care o reprezintă și partenerii sau clienții acesteia, asta pe parte financiara.

Existând numeroase lucruri ce trebuie luate în calcul, există o mare posibilitate ca fără ajutorul unui expert să nu se poată îndeplini la timp condițiile impuse, plățile să fie făcute întârziat și nu numai, ducând la cheltuieli mai mari decât ar trebui și astfel, în timp la încasări mult mai mici. Nu este însă și cazul dacă avem la îndemâna serviciile unui contabil profesionist.

Rolul unui contabil în cadrul unei firme este multiplu și vital pentru funcționarea eficientă și succesul pe termen lung al organizației. Un contabil nu doar că ține evidența financiară, dar joacă și un rol crucial în planificarea și strategia financiară a companiei.

Iată în cele ce urmează și câteva dintre principalele avantaje pe care colaborarea cu un contabil sau cu o firmă de contabilitate le va putea câștiga o companie:

1. Gestionarea finanțelor

Rolul principal al unui contabil este de a gestiona finanțele firmei iar acest lucru include monitorizarea cheltuielilor și veniturilor, precum și asigurarea că toate tranzacțiile sunt înregistrate corect în cărțile contabile.

Acuratețea acestor înregistrări este esențială pentru o imagine clară a sănătății financiare a companiei. De astfel, sunt evitate și problemele de natură legală ce ar putea apărea dacă se constată neconformități, indiferent cât de mici și nesemnificative ar fi acestea.

2. Planificare și bugetare

Contabilii joacă un rol important în planificarea financiară a unei firme pentru că ei ajută la stabilirea bugetelor pentru diferite departamente și asigură că acestea sunt respectate. Prin analiza datelor financiare contabilii pot sugera moduri eficiente de reducere a costurilor și de optimizare a cheltuielilor.

Reprezinta astfel o opțiune buna pentru procesele de infiintare firma Bucuresti si Ilfov, doua dintre zonele in care cei mai multi doresc sa activeze.

3. Conformitate fiscală

Asigurarea conformității fiscale este o altă responsabilitate cheie a acestora. Ei trebuie să fie la curent cu legislația fiscală și să se asigure că firma își îndeplinește toate obligațiile fiscale. De asemenea, contabilii pregătesc și depun declarațiile fiscale și oferă consultanță în materie de impozitare.

Prin intermediul lor se fac plățile, atât către angajați cât și în alte direcții și se menține astfel o contorizare corectă și exactă a acestor cheltuieli.

4. Raportare financiară

Contabilii sunt responsabili pentru pregătirea rapoartelor financiare periodice cum ar fi bilanțul contabil, contul de profit și pierdere sau fluxul de numerar. Aceste rapoarte sunt esențiale pentru managementul corect al firmei și pentru părțile interesate externe precum investitorii și creditorii.

5. Analiză financiară și consultanță

Prin analiza datelor financiare contabilii pot oferi informații și sfaturi valoroase care ajută la luarea deciziilor strategice. Ei pot sugera modalități de îmbunătățire a performanței financiare și pot oferi sfaturi cu privire la investiții și gestionarea riscurilor financiare. Multe firme de contabilitate și contabili oferă servicii de consultanță în afaceri pe lângă serviciile de baza oferite unei anumite firme.

6. Managementul cheltuielilor și încasărilor

Prin implicarea activa în gestionarea fluxului de numerar al firmei se asigură că sunt fonduri suficiente disponibile pentru operațiunile curente și se pot astfel planifica și soluții pentru nevoile financiare viitoare.

7. Audit intern și control

Audit-urile presupun prezentarea unui contabil la sediul firmei, constatarea diverselor aspecte de interes și stabilirea unei concluzii în care să specifice cât de bine funcționează aceasta, ce aspecte negative exista și ce se poate face pentru a o îmbunătăți, atât pe parte financiară și nu numai.

Luând aceste aspecte în calcul, important este să alegem serviciile cuiva cu experiență, care a mai colaborat cu firme din domeniul în care activăm și care știe exact ce este de făcut pentru a oferi cât mai multă siguranță pe partea financiară.