Dezvoltarea pietei de retail, precum si numeroasele proiecte anuntate, transforma Romania intr-o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru retaileri. Yvonne Court, Head of Retail Research & Consultancy in cadrul companiei Cushman & Wakefield si ICSC European Board Member arata intr-un raport de cercetare prezentat cu ocazia lansarii ICSC in Romania ca tara noastra se situeaza pe locul al optulea in preferinta retailerilor pentru expansiune, pe primul loc situandu-se Rusia, urmata de Cehia.  

Motivele expansiunii internationale a retailerilor, se arata in continuare in raport, sunt legate de identificarea oportunitatilor pentru  expansiuni organice, motive sustinute de limitarea posibilitatilor de extindere pe pietele locale si identificarea de potentiali francizati.In privinta locatiilor alese de retaileri, in prim plan se situeaza locatiile high street si centrele comerciale din interiorul si exteriorul oraselor, ultimele locuri fiind ocupate de parcurile de distractii si de parcurile industriale. Pentru 80% dintre retaileri metoda preferata pentru patrunderea pe o piata noua este abordarea organica, in timp ce 20% prefera metoda francizarii si metoda de joint venture cu un partener local. 

International Council of Shopping Centres (ISCS), lansata in Romania in luna iulie 2007, este o asociatie non-profit cu peste 70 000 membri din 100 de tari. Acestia sunt in principal: dezvoltatori, retaileri, agenti de real estate si consultanti, manageri de centre comerciale, avocati, arhitecti, academicieni, autoritati publice etc. Asociatia are ca misiune “asistarea membrilor sai in dezvoltarea afacerilor prin furnizarea de servicii de business, know-how si consultanta”. ICSC pune la dispozitia membrilor sai cercetari, faciliteaza intalniri, furnizeaza consultanta, sustine profesionalismul membrilor sai prin acordarea de premii pentru “best practice” si asigura acreditari internationale in management si marketing de centre comerciale. Din comitetul national pentru Romania fac parte: Ali Ergun Ergen, Retail Development Manager Baneasa Developments (presedinte), Cristina Dumitrache, Shopping Centers Department Cushman & Wakefield Activ Consulting, Ben Binns, Retail Agency King Sturge, Mircea Curuia Deputy General Manager EMCT Romania, Oana Diaconescu, Senior Leasing Manager Iulius Mall, Marian Radu, Country Manager Azadea Group si Radu Tanasescu, Retail Operations Director Anchor Grup. 

Sursa: Capital