Toată lumea este optimistă. 2007, anul aderării, se anunţă unul extrem de bun pentru România. Sosesc miliardele de euro de la UE, pentru prima dată după Revoluţie cuvântul dezinflaţie nu mai pare de domeniul fantasticului, iar creşterea economică îşi păstrează trendul din ultimii ani. Se presupune că românilor o să le fie, dacă nu foarte bine, măcar mai bine. Iar cel mai mult de pe urma acestei situaţii o să câştige oamenii de afaceri. Bineînţeles, doar cei care ştiu în ce să investească.
Ca şi anul trecut, sectorul imobiliar pare cel mai profitabil. Dacă în ceea ce priveşte locuinţele de lux, piaţa este saturată, bani frumoşi se fac acum din complexele rezidenţiale. Preţurile la terenuri vor creşte în continuare, cu un plus pentru cele agricole. Dar nu doar în imobiliare se fac bani frumoşi. IT-ul românesc are un cuvânt din ce în ce greu de spus pe plan mondial, iar cifrele de afaceri ale companiilor din domeniu o dovedesc din plin. Şi piaţa auto este în creştere. Vânzările au depăşit în primele zece luni ale anului cele mai optimiste previziuni, lucru care dă speranţe mari pentru 2007 producătorilor, importatorilor şi dealerilor.
Vin multinaţionalele, creşte concurenţa
Toate acestea trebuie însă privite cu atenţie. Numeroase multinaţionale şi-au anunţat intenţia de a veni în România. Creşte concurenţa, iar cei care nu se adaptează vor avea mult de suferit. Asta, mai ales dacă ne gândim că forţa de muncă specializată a început să fie o problemă şi la noi.
Însă nu doar multinaţionalele vor schimba peisajul businessului autohton. Datorită forţei de muncă mai ieftine, dar şi pentru a plăti impozite mai mici, numeroase companii mici şi mijlocii sunt aşteptate să-şi mute activitatea în România. Toate acestea sunt de bun augur în primul rând pentru bănci. Deşi va creşte concurenţa, profiturile vor fi printre cele mai mari din Europa. La Capital TV, cei mai buni specialişti, oameni de afaceri şi manageri vor spune cum cred că va arăta România în 2007.