O analiza-diagnostic a sectorului comunicatiilor electronice din Romania realizata de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), impreuna cu consultantul sau, TASC Strategic Consulting, a evidentiat, printre altele, faptul ca penetrarea serviciilor de comunicatii electronice din Romania este mai mica decat in majoritatea celorlalte state membre ale Uniunii Europene, informeaza un comunicat al ANRCTI. Principalele decalaje se inregistreaza in materie de broadband si de telefonie fixa, in timp ce penetrarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale depaseste media europeana.

Principalele motoare ale cresterii in aceasta perioada au fost serviciile de telefonie mobila si cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Telefonia mobila a devenit cea mai importanta sursa de venituri in cadrul sectorului (56,7% din totalul veniturilor brute), in timp ce veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de crestere (40%), ambele segmente reusind sa atinga niveluri de penetrare ridicate (90,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 62,5% pentru telefonia mobila).

Rata de penetrare a serviciilor de acces dedicat la internet in banda larga de 7% plaseaza Romania pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana, la jumatatea anului 2007. In schimb, in ceea ce priveste structura serviciilor de acces la Internet, ritmul de crestere al penetrarii broadband se apropie de 100% pe an, astfel incat popularitatea conexiunilor dial-up scade vertiginos: traficul dial-up a scazut in medie cu 40% pe an, in ultimii patru ani, ponderea acestora in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%. In total, rata de penetrare a internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumatatea anului 2007 (numar de conexiuni la suta de locuitori).

Analiza a fost facuta in vederea realizarii Documentului de pozitie privind Strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010.

Sursa: ANRCTI