Piaţa autohtonă a construcţiilor şi-a dublat ritmul de creştere în 2006 şi se estimează că, în 2007, acesta va depăşi 25%. Preţurile locuinţelor ar putea să crească anul acesta cu 10%-15%.

În acest an, piaţa construcţiilor din România ar putea întrece „campioana“ de anul trecut, Estonia, în ceea ce priveşte creşterea sectorului de construcţii din spaţiul Uniunii Europene. La nivelul anului 2006, România a înregistrat un salt de 19,4% faţă de anul anterior, în timp ce Estonia, „doar“ 20,7%, conform unei statistici a Federaţiei Europene a Industriei de Construcţii (FIEC). În 2007, domeniul construcţiilor din România se va dezvolta şi mai mult, estimându-se un ritm de creştere de 25%-27%, potrivit lui Laurenţiu Ploşceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO). Ploşceanu apreciază că piaţa ar putea ajunge la 8,75 miliarde de euro. În 2006, competiţia pentru primele locuri din clasamentul ţărilor cu cele mai mari creşteri s-a dus în spaţiul din Europa Centrală şi de Est. Pe locul trei s-a clasat Slovenia, cu o creştere de 18,7%, fiind urmată de Lituania (18,5%) şi Slovacia (18%). Există, însă, şi reversul medaliei: după creşteri atât de mari, este posibil un recul, avertizează analiştii. Ungaria, ţară care a aderat relativ recent la Uniunea Europeană, se numără printre codaşele domeniului, înregistrând o scădere a volumului lucrărilor de construcţii cu 2% faţă de 2005.

Ţara noastră va urma un trend ascendent cel puţin până în 2009, susţin reprezentanţii asociaţiilor de profil. Această creştere accelerată din construcţii ar putea genera probleme pe piaţa forţei de muncă şi a capacităţii de producţie a materialelor de construcţii. Un exemplu este concludent: în ultimii ani, sistematic, compania Carpatcement a susţinut realizarea autostrăzilor din beton, ca alternativă la soluţia constructivă din asfalt. La începutul acestui an, directorul general Mihai Rohan a anunţat că acest lucru nu mai reprezintă o prioritate pentru producătorul de ciment şi că societatea îşi va mări capacităţile de producţie, pentru a acoperi necesarul actual de pe piaţa internă, estimat, cu 30% mai mare decât în 2006.

Materiale de construcţii insuficiente

Estonia, campioana anului 2006, se confruntă cu problema lipsei materialelor de construcţii. Peep Aaviksoo, acţionar la Arco Consulting, firmă din Estonia, susţine că, în ţara sa de origine, materialele de bază în construcţii sunt greu de procurat în timp util, din cauza acestui ritm alert, şi că România va fi atinsă curând de această criză. Pentru a demonstra potenţialul pieţei rezidenţiale din Bucureşti, consultantul estonian oferă un exemplu din capitala estoniană: „În Talin s-au realizat 6.000 locuinţe noi în 2005, în condiţiile în care populaţia acestui oraş este de şase ori mai mică decât cea a Bucureştiului.“

Sectorul locuinţelor noi va deveni un motor al creşterii volumului lucrărilor de construcţii, fapt confirmat şi de statistici. În 2006, segmentul rezidenţial a crescut cu 16,2% faţă de 2005, dar în primele două luni ale anului 2007 creşterea a fost de 27,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Iarna blândă a favorizat acest lucru. De asemenea, se obţin mai multe autorizaţii de construire şi se ridică mai multe locuinţe, o pondere din ce în ce mai mare având-o apartamentele de bloc.
În toată ţara se află în diverse faze de proiectare, avizare şi execuţie circa 40.000 unităţi locative de acest gen. Mai mult de jumătate din acestea se află în Bucureşti, iar preţurile sunt cuprinse între 800 şi 3.000 euro/mp construit, în funcţie de oraş, zonă şi de tipul finisajelor.

În ciuda faptului că se construieşte din ce în ce mai mult, preţurile nu dau semne că ar putea să scadă. Ba mai mult, în 2007, preţurile locuinţelor noi vor creşte cu 10%-15%, susţine Adriana Iftime, preşedintele Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC). Ca argumente, Iftime subliniază creşterea manoperei în construcţii, respectiv a salariilor angajaţilor, şi creşterea preţurilor materialelor de construcţii.  

33-2006-41frontconstructii.jpg