România, vânt puternic – coafura rezistă

Piaţa produselor hair styling - gel, ceară, cremă, spumă de coafat, fixativ – reprezintă un segment încă în plină dezvoltare. Are însă un public-ţintă extrem de pretenţios: tineri care doresc să abordeze un stil modern, fără a pierde mult timp cu aranjarea coafurii, recurgând în acest scop la produse tot mai sofisticate, majoritatea fiind branduri din portofoliul unor renumite companii internaţionale. Analizând vânzările de produse hair styling din punctul de

Piaţa produselor hair styling – gel, ceară, cremă, spumă de coafat, fixativ – reprezintă un segment încă în plină dezvoltare. Are însă un public-ţintă extrem de pretenţios: tineri care doresc să abordeze un stil modern, fără a pierde mult timp cu aranjarea coafurii, recurgând în acest scop la produse tot mai sofisticate, majoritatea fiind branduri din portofoliul unor renumite companii internaţionale.

Analizând vânzările de produse hair styling din punctul de vedere al valorilor înregistrate, constatăm că în structura acestora domină lacurile fixative (41%), dar cantitativ, cel mai solicitat produs este gelul pentru modelarea coafurii (40,6%), după cum rezultă din studiile recente ale Nielsen. Ca rezistenţă a aplicării, variantele „ultra strong“, „strong“ şi „extra strong“ deţin mai mult de jumătate din piaţă (valoric), primele şase branduri către care se îndreaptă preferinţele românilor fiind Proffesional Touch, Taft, Intesa, Fitness, Wellaflex şi Nivea. Ca ofertă, cele mai active şi vizibile companii sunt: Procter&Gamble, Statestrong, Schwarzkopf, Mirato şi Beiersdorf.

Produse tot mai sofisticate

Fiecare segment al pieţei produselor de îngrijire şi coafare a părului înregistrează creşteri atât în ceea ce priveşte nivelul de penetrare în rândul consumatorilor, cât şi frecvenţa utilizării, dar în ponderi diferite. Astfel, studii interne ale companiei Beiersdorf reflectă faptul că, la nivel naţional, şampoanele au ajuns aproape la nivelul maxim de penetrare (96%), cu menţiunea că eşantionul vizat a fost constituit exclusiv din populaţia de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 55 de ani. Potrivit rezultatelor, româncele folosesc şamponul, în medie, de două – trei ori pe săptămână, balsamul, o dată la două săptămâni, iar măştile intensive/tratamentele, o dată pe lună sau mai rar. Principalele beneficii pe care le urmăresc în momentul achiziţionării produselor de styling – acestea fiind aplicate într-o măsură mai mică, doar la ocazii – sunt volumul şi fixarea coafurii, fără riscul de a conferi acesteia un aspect artificial. În ceea ce priveşte targetul masculin, utilizatorii, îndeosebi cei tineri, sunt preocupaţi de obţinerea unui look special.

„Întrucât ne aflăm în etapa de început a dezvoltării categoriei de produse styling, spray-urile fixative reprezintă, în România, cea mai mare pondere, în timp ce în ţările din vestul Europei, această caracteristică nu mai este de actualitate“, precizează reprezentanţii Beiersdorf România.

Luna trecută, Nivea a adus pe piaţă o nouă gamă, Straight & Easy, formată din şampon, balsam de îngrijire şi balsam modelator, un sistem complet, ce permite obţinerea unui păr drept doar cu ajutorul uscătorului şi al periei, fără a folosi placa pentru îndreptare.

Sunt preferate ingredientele naturale

În prima parte a acestui an s-a vândut o cantitate de şampoane de trei ori mai mare decât cea de produse tip hair styling, potrivit monitorizărilor Nielsen.

Henkel & Schwarzkopf este prezentă pe cele două segmente cu brandurile Gliss, Schauma şi Taft.
„În categoria şampoanelor ieftine, oferta este săracă şi se adresează în special persoanelor cu venituri mici şi care nu emit pretenţii suplimentare faţă de beneficiul de bază al produsului, acela de a curăţa părul“, constată Marian Burlan, product manager Divizia Cosmetice, Henkel România.

Segmentul produselor cu preţ mic, locale sau no-name, este în scădere, jumătate din piaţă fiind deţinută de branduri renumite, precum: Wash&Go, Head&Shoulders, Nivea, Pantène, Schauma (şampoane), respectiv Sunsilk, Elsève, Nivea, Pantène, Dove (balsamuri). În momentul de faţă, un rol important îl ocupă publicitatea TV şi cea de la punctele de vânzare, efortul financiar regăsindu-se în cotele de piaţă adjudecate de mărcile respective.

Deocamdată, nu se poate vorbi de o fidelizare a utilizatorilor pentru niciunul dintre segmentele analizate, decizia de cumpărare fiind în continuare influenţată de reducerile de preţ, acordarea de gratuităţi şi alte acţiuni promoţionale. Însă o tendinţă demnă de remarcat este preferinţa pentru produsele ce conţin ingrediente naturale care, pe lângă beneficiile promise – păr curat, volum, strălucire, menţinerea culorii, aranjarea firelor rebele, punerea în evidenţă a buclelor etc. – conferă un plus de protecţie şi hidratare.