Am condamnat sistemul comunist şi am sărbătorit revenirea în lumea civilizată. Când ne-am trezit din beţia victoriei, au început durerile de cap. Am scăpat de dracu’ şi am dat de tat’su. Economia de piaţă a venit „la pachet“ şi cu rele: lipsa unui loc de muncă şi pensia mică. Bătrânii regretă că nu mai au 20 de ani pentru a lua viaţa de la capăt, dar cu înţelepciunea adunată în timp. Tinerii, dezamăgiţi de felul în care merg lucrurile ai
Am condamnat sistemul comunist şi am sărbătorit revenirea în lumea civilizată. Când ne-am trezit din beţia victoriei, au început durerile de cap. Am scăpat de dracu’ şi am dat de tat’su. Economia de piaţă a venit „la pachet“ şi cu rele: lipsa unui loc de muncă şi pensia mică.
Bătrânii regretă că nu mai au 20 de ani pentru a lua viaţa de la capăt, dar cu înţelepciunea adunată în timp. Tinerii, dezamăgiţi de felul în care merg lucrurile aici, vor să plece peste hotare. Generaţia de mijloc îşi pune serioase întrebări legate de şansele de a trăi aici, într-un mod decent, peste 20 de ani. Ziua de mâine este o problemă şi pentru cei care guvernează peste trei generaţii strânse în menghinea tranziţiei şi globalizării. Singura lor scăpare este faptul că sistemele sociale se clatină în toată lumea. Criza pleacă de la problemele economice şi demografice, dar focul este întreţinut de angajamentele politice. Pe termen scurt, guvernele luptă pentru a-şi menţine poziţia, motiv pentru care dau dovadă de generozitate la început, după care ridică fiscalitatea.
Generaţia tânără şi cea maturizată în forjele economiei de piaţă au la dispoziţie consultanţi în carieră sau în finanţe. Sfatul lor le-ar putea „optimiza“ viaţa. Foarte puţini apelează la consultanţă. Sistemul preferat de învăţare este prin „încercare-eroare“. Foarte mulţi tineri se gândesc că, dacă ar lucra în străinătate, câştigurile ar fi mai mari. Dar pe termen scurt. Pe termen lung, lucrurile se complică foarte mult. Oficial, se estimează că aproximativ două milioane de români lucrează peste hotare. Din studiul realizat de Ştefana Aghergheloaie, secretar general al Casa Naţională de Pensii şi alte Ajutoare Sociale (CNPAS), rezultă că există sub 1.000 de contracte de asigurări sociale pentru această categorie. Acesta este în prezent numărul celor care ar putea beneficia de drepturi la pensie pe baza muncii prestate în străinătate. Potrivit regulamentului de aplicare a sistemelor de securitate socială persoanelor care lucrează în interiorul comunităţii, toţi românii care muncesc peste hotare în mod legal vor putea beneficia de drepturi de pensie corespunzătoare contribuţiilor plătite şi în conformitate cu legislaţia statului respectiv. Directoarea pe relaţii internaţionale din cadrul CNPAS, Angelica Mihail, spune că regulamentele comunitare prevăd posibilitatea încasării drepturilor de pensie în statul de domiciliu. Solicitantul depune o cerere însoţită de toată documentaţia pe care o are la dispoziţie, la casa de pensii, iar casa se va ocupa de „culegerea“ drepturilor cuvenite din toate ţările europene în care acesta a lucrat. „Se totalizează aceste drepturi – explică Angelica Mihai – pentru a se deschide dreptul la pensie, după care calculul se face potrivit regulii pro rata.“. Până acum, nu au fost astfel de solicitări.
Negocieri la nivel UE
«Vrem să creăm un compartiment specializat în pensii internaţionale. În acest moment, la nivelul UE, se negociază directive privind portabilitatea drepturilor de pensie privată.»
Angelica Mihail, Director comunicare şi relaţii internaţionale, CNPAS
Din discuţiile purtate cu specialiştii din statele vecine, procedurile pentru obţinerea unei pensii internaţionale sunt de durată. Angelica Mihai estimează că sunt necesare câteva luni pentru a instrumenta astfel de dosare. „Fiecare stat are obligaţia să facă calculul drepturilor de pensie, să completeze un formular prin care comunică situaţia celorlalte ţări. Se emite o decizie şi se transmite celorlalte ţări în care a mai lucrat solicitantul.“ CNPAS intenţionează să deschidă un compartiment specializat pentru pensiile internaţionale.
Singura soluţie: acumularea câştigurilor
Deocamdată, se culeg informaţii pentru a se vedea care sunt reglementările şi instituţiile specifice din fiecare stat al UE. Pe site-ul Comisiei Europene se pot găsi, în acest moment, toate informaţiile juridice necesare. Este dificilă însă înţelegerea lor şi găsirea celor mai potrivite modalităţi de a lucra şi de a face asigurări sociale în alt stat. Sunt diferenţe foarte mari de la un stat la altul, dar şi „chichiţe“. Numai trăind şi lucrând efectiv într-un stat le poţi descoperi. Sau apelând la un consultant de acolo. Nimeni nu-ţi poate spune însă cum vor sta lucrurile peste 20 de ani, pentru că sunt foarte multe variabile. Cert este doar faptul că lucrurile se schimbă tot mai mult şi tot mai des. În România nu există, în acest moment, nici măcar un actuar la CNPAS, care să se ocupe de analize şi prognoze în domeniul pensiilor. „Sunt foarte puţini actuari în România. Şi apoi, cine vine pe un salariu de funcţionar? În sistemul privat, sunt posturi foarte bine plătite, pentru că sunt extrem de specializate şi de importante“, explică Angelica Mihai. În aceste condiţii puţin predictibile, singura concluzie este să aduni singur bani albi pentru zile negre. Adică să te gândeşti la o carieră de succes şi să mergi la un consultant financiar, pentru a te ajuta să găseşti cele mai bune posibilităţi de optimizare a câştigurilor.
Este foarte important ca tinerii să înţeleagă că libertatea nu poate fi disociată de responsabilitate. Faptul că ne putem mişca oriunde în UE nu este doar un privilegiu. În afara ţării trăiesc 11 milioane de români. Câţi dintre ei au cariere de succes sau trăiesc foarte bine?
Majoritatea oamenilor se lasă prinşi de evenimente şi nu mai au timp să se gândească la modalităţi de dezvoltare care să aducă succesul în viaţa personală şi profesională. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă un tânăr care doreşte o carieră de succes este să aleagă un domeniu de pregătire în care simte că se regăseşte ca talent, aspiraţii sau motivaţii. Trebuie să se gândească să facă în viaţă ceea ce-i place. Al doilea lucru foarte important este să-şi dorească să ajungă cel mai bun în domeniul în care se orientează. O competenţă de vârf îl va duce, în mod sigur, acolo unde vor fi oportunităţi. Trenul îl poate duce în România sau în oricare parte a lumii. Important este ca, după terminarea studiilor, să încerce să se angajeze într-o companie bine organizată, coerentă, pentru că numai o structură performantă îl va ajuta să se dezvolte profesional.
Opţiunea pentru completarea studiilor cu un masterat sau alte programe este bine să se facă după câţiva ani de experienţă. Adică în momentul în care a ales exact drumul pe care se va orienta în carieră pe termen lung. Dacă alege traseul internaţional, este recomandabil un masterat la marile universităţi din lume. Şi în acest caz, tânărul trebuie să hotărască dinainte dacă doreşte să-şi dezvolte o carieră în Europa sau în America.
În funcţie de opţiunea geografică va alege şi masteratul. Unul european este recomandabil pentru o carieră europeană. Unul în America este mai potrivit pentru o carieră profesională acolo, pentru că este adecvat culturii şi sistemului de afaceri. Nimeni nu se gândeşte acum la o carieră în China, dar această ţară va deveni, curând, o zonă cu multe oportunităţi profesionale.
După ani de muncă în consultanţă în domeniul resurselor umane, am ajuns la concluzia că succesul în carieră este o consecinţă a seriozităţii şi motivaţiei, a determinării cu care un tânăr îşi urmăreşte obiectivele. Un tânăr care crede că dacă a parcurs toate etapele de pregătire, de la grădiniţă până la masterat, poate aştepta să culeagă roadele este un om terminat. Emigrarea este doar o formulă pentru a sări câteva trepte de dezvoltare, determinate de stadiul economic al statului respectiv. Oportunităţi de carieră există, cu siguranţă, şi în România. Economia noastră de-abia de acum încolo începe să se dezvolte şi o analiză atentă îţi arată zonele spre care trebuie să te orientezi acum, pentru a avea succes cât mai repede.
Cele mai multe oportunităţi vor avea cei care intră în zonele de nişă. Criza de lideri, cu care se confruntă acum toate statele lumii, începe să se simtă şi în România. Pentru a se putea dezvolta, economia va trage după ea talentele şi le va ridica la nevoile ei. Important este să-ţi doreşti să fii cel mai bun.
Radu Furnică, preşedinte Leadership Development Solutions
Noi spunem că de moarte şi de impozite nu scapă nimeni. Ca să primeşti ceva, întotdeauna trebuie să dai altceva la schimb. Am clienţi care, odată cu optimizarea fiscală, îmi cer să le fac şi proiecţii financiare legate de asigurarea unor venituri pentru vremea în care nu vor mai lucra. După cum au evoluat lucrurile, pe sistemul public de pensii nu prea poţi conta. Dacă optezi pentru o pensie privată, contribuţiile sunt mari şi deducerile din impozit sunt foarte mici. Sistemul privat din România, în acest moment nu este o alternativă viabilă. Când se va introduce pilonul următor, ar putea deveni atractiv. Care vor fi beneficiile de pe urma cotizării la pensii este destul de greu de stabilit. La fel de greu este să optezi şi pentru sisteme de pensii din alte state. Ai avea nevoie, efectiv, de consultanţă din partea unui specialist din ţara respectivă. Sunt multe variabile care trebuie luate în considerare. Sunt ţări în care sistemele sociale sunt foarte generoase, dar şi impozitele sunt pe măsură.
Există o serie de instrumente de economisire foarte atractive, dar care pot fi riscante. Altele sunt mai sigure, dar dacă faci un calcul al câştigurilor pe care le poţi avea dacă aceeaşi sumă o depui într-un cont bancar, vei constata că nu câştigi mai mult decât de la un fond de pensii. Trebuie să analizezi care sunt tendinţele de dezvoltare macroeconomică şi să economiseşti azi pentru putea consuma mâine. Poţi, spre exemplu, să economiseşti o sumă de bani pentru a plăti un avans la un apartament cumpărat cu credit de la bancă. În scurt timp, din închirierea apartamentului, vei putea plăti datoriile la bancă. Închirierea apartamentului ar putea deveni, în timp, o rentă pe tot restul vieţii. Idei sunt multe pentru a pune pe picioare o structură financiară capabilă să-mi aducă profit peste 20 de ani. Trebuie doar să le cauţi sau să le descoperi cu ajutorul unor specialişti.
Gabriel Sincu, senior tax manager, RSM Memmelrath