Controversă între Romaero și One Băneasa Airpark privind executarea silită a unor terenuri și clădiri

O dispută legală a izbucnit între compania de stat Romaero, intrată în insolvență în ianuarie, și One Băneasa Airpark, controlată de dezvoltatorul imobiliar One United Properties, în legătură cu executarea silită a unor terenuri și clădiri din Băneasa. Este vorba despre un teren de 1,5 hectare și clădiri de aproximativ 7.000 de metri pătrați.

Romaero a contestat actele juridice prin care compania de stat Hidroelectrica i-a executat mai multe terenuri și clădiri pentru a reeșalona plățile restante la energie electrică. Ulterior, aceste active au fost vândute la licitație către One Băneasa Airpark, scrie profit.ro.

Pe 25 ianuarie 2024, One Băneasa Airpark a trimis o somație către Romaero, solicitând predarea activului adjudecat în termen de 8 zile, după ce a demarat procedura de executare silită.

În replică, Romaero a contestat executarea silită și a dat în judecată One Băneasa Airpark, susținând că toate actele care au dus la licitația câștigată de dezvoltator au fost ilegale.

Romaero și Hidroelectrica au încheiat un contract de ipotecă în 2022, prin care compania de apărare a gajat în favoarea producătorului de energie active imobiliare trecute în contabilitate la valoarea de peste 34 milioane lei, pentru reeșalonarea unor datorii la curent cifrate atunci la puțin peste 10 milioane lei.

Compania de apărare, executată silită pentru nerespectarea înțelegerii

Hidroelectrica a demarat însă executarea silită, argumentând că Romaero nu a respectat înțelegerea de reeșalonare. Astfel, după încuviințarea instanței de judecată în mai 2023, Hidroelectrica a pus poprire pe conturile Romaero. De asemenea, compania de apărare a fost somată să plătească în 15 zile datoria, ajunsă la 11,3 milioane de lei. În caz contrar, activele pe care pusese ipotecă urmau să fie scoase la vânzare.

Printre argumentele aduse de Romaero se numără faptul că executarea silită s-ar fi bazat pe un contract de ipotecă și nu pe o tranzacție extrajudiciară de reeșalonare a datoriei, și că suma datorată, 11,3 milioane lei, era eronată.

În plus, compania de stat din apărare a susținut că valoarea imobilelor puse ca garanție și ulterior executate era mult mai mare decât cea a datoriei și toate aceste active ar fi fost mult subevaluate, mai scrie sursa citată.

Romaero a obținut deocamdată în instanță, la 1 februarie, suspendarea executării silite.