Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situația atrage dupa sine consecinte economice grave în rândul producatorilor locali de alimente și implicit, al populației, sunt de părere reprezentanții Romalimenta.
Aceștia susțin că Federaţia Romalimenta a solicitat în repetate rânduri Ministerului Mediului suspendarea obligaţiei de platã a contribuţiei la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producatorii care și-au îndeplinit obligațiile legale și au contracte de plasare a responsabilității, pânã la soluționarea crizei. De asemenea, federatia dorește crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil și controlabil pentru toţi actorii din lanţul de reciclare.
„În prezent, legea prevede ca producatorii să plătească o contribuție de 2 lei/kg de ambalaj în cazul in care aceștia nu intră în sistemul validat de stat. Producătorii din industria alimentară și-au îndeplinit obligatiile prevăzute de lege prin afilierea în cadrul sistemului, care a fost autorizat de către organismele statului, respectiv Ministerul Mediului”, au declarat membrii asociației într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, autoritățile au efectuat anual controale pe lanț, informând industria de funcționalitate a sistemului. În prezent, în urma unor controale efectuate la actori din lanțul de reciclare, alții decât producatorii, s-a constatat inexactitatea raportării unor cantități de deșeuri. În aceasta situație,autoritățile au plasat costurile aferente în sarcina producătorilor, deși aceștia aveau contract în vigoare, îndeplinindu-și sarcinile contractuale neavând nicio legatură cu fraudele sau neregulile constatate în sistem.
Potrivit federației, în lipsa unui cadru legislativ, care ar trebui să cuprindă responsabilități clare pe tot lanțul de reciclare, plata contribuţiei și a penalităților exclusiv de către industria alimentară înseamnã diminuarea competitivității industriei alimentare românești, prin introducerea unor costuri suplimentare și transferul de costuri în buzunarul cetățeanului.În consecință, industria alimentarã româneasca va consemna multiple insolvenţe si falimente.
Aceștia susțin că această contribuție, de 2lei/kg este de 10 ori mai mare decât media europeană, ajungând sa fie cea mai mare din Europa.
Nefuncționalitatea legii a dus la apariția acestui blocaj care va atrage după sine infringement pentruRomânia, plățile penalităților fiind suportate de către populație. Populaţia va fi cea care va achita ambelenote de platã.
„Modalitatea de ieșire din impas este adoptarea unei OUG de suspendare pe termen determinat a OUG 196/2005 privind fondul de mediu până la identificarea responsabililor și ulterior impunerea obligatiilor deplata celor responsabili”, au conchis reprezentanții Romalimenta.