Romalimenta: Doar apa, fructele şi legumele nu intră sub incidenţa taxei fast-food

Federaţia patronală din industria alimentară, Romalimenta, consideră că, potrivit textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii, care impune o taxă pe produsele fast-food, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete, intră sub incidenţa acestei legi. Romalimenta respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii, considerând că taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe va duce la o creştere explozivă a preţurilo

Federaţia patronală din industria alimentară, Romalimenta, consideră că, potrivit textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii, care impune o taxă pe produsele fast-food, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete, intră sub incidenţa acestei legi.

Romalimenta respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii, considerând că taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe va duce la o creştere explozivă a preţurilor, se arată într-un comunicat al patronatului. 

„Propunerea legislativă a Ministrului Sănătăţii este în detrimentul populaţiei şi va avea efecte economice şi sociale negative. Considerăm că introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Taxa va afecta producţia locală de alimente

Potrivit patronatului, taxa pe produsele fast-food va afecta şi vânzările, iar producătorii vor fi nevoiţi să reducă producţia sau chiar să închidă o parte din unităţile de producţie. Acest lucru va duce la concedieri.

Romalimenta critică şi graba cu care a fost impus acest proiect de lege, în condiţiile în care firmele care urmează să implementeze această taxă nefiind consultate.

„Este o probă a lipsei de transparenţă ce caracterizează dialogul social, iar în spatele unor intenţii pompoase, dar lipsite de orice bază ştiinţifică, proiectul de lege este un simplu, însă oneros bir pe mâncarea românilor”, a mai spus Minea.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, la începutul lunii că intenţionează să introducă o nouă taxă, similară taxei pe viciu pentru alcool şi tutun, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

Potrivit proiectului, taxa va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare.