Romalimenta: Plafonarea adaosului comercial la alimentele procesate este o măsură păgubitoare

alimente procesate, carne procesată, mezeluri, salam

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a plafona adaosul comercial la alimentele procesate este „o măsură nejustificată şi păgubitoare”, atrag atenția membrii federației Romalimenta. Ce impact ar putea avea această măsură fiscală asupra economiei naționale?

Plafonarea adaosului comercial la alimentele procesate este o măsură păgubitoare

Conform membrilor Federației Romalimenta, plafonarea adaosului comercial pentru toate alimentele procesate este o măsură fiscală nejustificată, care ar putea face mai mult rău decât bine, neexistând argumente solide care să o susțină. De multe ori, intervenția statului român în economie poate fi necesară, dar ar trebui să fie o excepție și să dureze o perioadă scurtă de timp. Acum, ceea ce a început ca o măsură temporară de trei luni s-a transformat într-un an și jumătate. Acum, plafonarea adaosului comercial se extinde de la 14 produse alimentare la toate alimentele procesate, fără un termen limită.

Federația Romalimenta cere întoarcerea la o economie de piață normală, care este cel mai bun sistem pentru reglementarea producției, stocurilor și prețurilor, benefic atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Plafonarea a fost necesară vara trecută pentru a reduce inflația alimentară și impactul ei asupra oamenilor, măsurile fiscale de acest tip trebuie să fie temporare și aplicate doar când este absolut necesar.

Mai avem sau nu o economie liberă de piață?

Totuși, între timp, aceste măsuri fiscale s-au prelungit și extins, iar acum se discută despre aplicarea generalizată a plafonării prețurilor, ceea ce îi face pe membrii Federației Romalimenta să se întrebe dacă mai avem o economie liberă de piață, așa cum este stipulat în Constituție. Potrivit lor, niciun alt stat din Uniunea Europeană (UE) nu a aplicat o astfel de măsură, în ciuda faptului că toate s-au confruntat cu creșteri de prețuri în sectorul alimentar.

De aceea, membrii Federației Romalimenta cer revenirea la o economie de piață normală pentru că, deși ne aflăm într-un mediu confuz și tensionat, nu suntem în război, iar chiar și Ucraina nu ia în considerare astfel de intervenții.

„Federaţia Romalimenta a înţeles imperativul verii 2023 – calmarea inflaţiei alimentare şi atenuarea efectelor ei asupra populaţiei, participând activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67 si abţinându-se de la orice comentarii contestatare, indiferent de canalul de comunicare. Suntem conştienţi că există situaţii excepţionale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înţelept tensiuni extreme din piaţă şi, ca atare, am înţeles cu toţii că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67.

Între timp, însă, am asistat la prelungirea şi extinderea măsurilor, iar acum se vorbeşte apăsat despre generalizarea şi, practic, eternizarea plafonării, încât ne întrebăm dacă în Constituţie mai e scris că avem economie liberă de piaţă? o astfel nu a fost aplicată de niciun stat UE, deşi toate s-au confruntat cu creşteri de preţuri în acest sector.

Dacă, totuşi, plafonarea adaosurilor comerciale este o măsură bună, care nu dăunează nimănui şi face bine tuturor, ne întrebăm: De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, deşi toate au trecut prin inflaţia alimentară? De ce nu o aplică statul în propriile companii, cele energetice, de exemplu? De ce nu o facem universală, şi în chimie, construcţii, bănci, servicii etc?

În concluzie, cerem reintrarea pe traseul normal al economiei de piaţă, pentru că, deşi într-un mediu confuz şi tensionat, nu suntem în stare de război şi, de altfel, nici măcar Ucraina nu se gândeşte la asemenea intervenţii!”, au transmis membrii Federației Romalimenta.