Surpriză totală în lumea afacerilor. Conform unor documente apărute în presă, Roman Abramovici a băgat peste 220 de milioane de dolari în cel mai mare producător de cannabis din Statele Unite ale Americii.
Roman Abramovici, unul dintre cei mai controversaţi oligahi ruşi, a finanţat cea mai mare companie americană producătoare de cannabis cu peste 220 de milioane de dolari, conform documentelor făcute publice recent, scrie CNBC.
Potrivit Forsenic News, Abramovici a finanţat cu bani grei producătorul american de cannabis Curaleaf dar şi Measure 8, o firmă de venture capital axată pe businessul cu marijunana.
Deşi se cunoaştea de mult timp că banii vin din Rusia şi că marii directori ai companiei au legături cu oamenii de afaceri din Rusia, implicarea oligarhului în aceste afaceri a ajuns sub lumina reflectorului destul de recent. De la invazia Ucrainei, companiile americane cu legături în Moscova au intrat sub lupa autorităţilor care de atunci investighează atent activitatea businessurilor.
Înainte de invazie şi sancţiuni Roman Abramovici opera în mod deschis în cercurile de afaceri din Occident, atât ca şi proprietar al Chelsea dar şi a unor case de lux, deţinând în acelaşi timp o părticipaţie semnificativă în cadrul grupului siderurgic Evraz, cu sediul în Londra.
Toate aceste active au fost vândut sau îngheţate după invazie, iar ţinta sancţiunilor n-a fost doar controversatul miliardar ci şi întreaga elită a lumii de afaceri din Rusia. Fostul patron al Chelsea a fost sancţionat în Marea Britanie, UE şi Canada însă nu şi în SUA.
Boris Jordan, preşedintele Curaleaf, susţine că finanţarea Palliatech(câţiva ani mai târziu Curaleaf – n.r) a început din 2015 după ce acesta a luat legătura cu echipa de business a lui Abramovici şi nu vede nici în prezent o problemă în a lucra cu miliadarul rus din moment ce autorităţile SUA n-au lansat nicio sancţiune împotriva sa.
Prigoana oligarhilor ruși
Alte ţări de pe glob privesc cu totul altfel problema oligahilor ruşi. Canada a anunţat recent că intenţionează să confişte peste 26 de milioane de dolari din activele îngheţate ale fostului patron Chelsea cu care vrea să ajute la reconstrucţia Ucrainei şi despăgubirea famiilor afectate de război.
Marea Britanie a mers şi mai departe în acest sens şi a anunţat îngheţarea unor active în valoare de şapte miliarde de dolari ale oligahului, care a renunţat la Chelsea în 2022 pe fondul sancţiunilor.
„Înainte de război, Roman Abramovici era considerat unul dintre cei mai importanţi şi căutaţi investitori din lume. În trecut, să-l ai pe el ca investitor era văzut ca un lucru extraordinar”, a declarat Jordan.
Acţiunile Curaleaf, care vinde canabis în peste 12 state din SUA, au crescut vineri cu 5,3% pe bursele canadiene. În acest an, valoarea acţiunilor s-a prăbuşit cu 50% pe fondul întârzierilor cu care se confruntă legislaţia americană care este menită să reglementeze acest sector şi să ajute industria.