Unul dintre cei mai excentrici miliardari ai lumii, lui Roman Abramovici îi place să iasă în faţă, însă nu direct, ci mai degrabă prin acţiunile pe care le face. Altfel, este o persoană foarte discretă, iar această calitate l-a ajutat mult pe parcursul vieţii.

Cu o avere estimată în prezent la 13,4 miliarde de dolari, Roman Abramovici deţine uzine, palate şi yahturi: patru la număr, printre care şi cel mai lung yaht din lume, de 162,5 metri. În plus, miliardarul rus mai are două avioane particulare şi trei elicoptere, iar parcul său auto ascunde adevărate bijuterii precum Maybach, Ferrari, Bugatti sau Maserati.

Iar iubitei lui ce cadouri îi mai poate face când are tot ce-şi doreşte? Luna de pe cer? La propriu: în 2008, oligarhul i-a făcut cadou iubitei sale circa 40 de hectare de teren de pe lună.

Orfan de mic

Născut pe 24 octombrie 1966 în oraşul Saratov, la vârsta de un an şi jumătate Abramovici a rămas orfan de mamă, care a decedat în urma unui avort ilegal. Trei ani şi ceva mai târziu, şi-a pierdut şi tatăl în urma unui accident la locul de muncă, pe un şantier de construcţii.

Micuţul a fost luat de un unchi al său, în oraşul Uhta, după care, la vârsta de opt ani, s-a mutat la Moscova, la un alt unchi din partea tatălui, unde a absolvit şcoala generală. Nu a făcut studii superioare, la acel moment, ci mult mai târziu: în 2000 a absolvit Academia Juridică de Stat din Moscova.

Cum a vândut Abramovici petrol României

Primul său job a fost, în 1987, cel de mecanic în construcţii. După doi ani, cu ajutorul relaţiilor pe care le avea prima sa soţie, Olga Lâsova, şi-a înfiinţat propria fabrică de jucării, denumită "Uiut", scrie lenta.ru.

Apoi, din 1991 până în 1993, a fost directorul firmei AVK, care avea ca obiect de activitate comerţul şi intermedierea, inclusiv a produselor petroliere. Potrivit unor surse, în această perioadă Abramovici se ocupa cu livrarea produselor petroliere în România şi Germania prin Republica Moldova, la acel moment neexistând taxe vamale pentru comerţul cu statele din fosta URSS.

Din 1993 până în 1995, Abramovici a fost directorul AOZT Petroltrans, companie care făcea comerţ cu petrol. În 1994, el l-a cunoscut pe Boris Berezovski, împreună cu care a înfiinţat compania offshore Runicom Ltd., înregistrată în Gibraltar, care avea cinci companii-fiice în Vestul Europei.

De la Sibneft la miliarde de dolari

După liberalizarea exportului de produse petroliere, Abramovici a fost nevoit să caute alte căi de a-şi dezvolta afacerile. Şi le-a dezvoltat susţinut puternic de Berezovski şi de fostul preşedinte rus, Boris Elţân, de care era foarte apropiat. În 1995, Elţân a emis un ordin prin care a fost înfiinţată societatea Sibneft, care a urcat imediat în top 20 cele mai mari companii petroliere din lume.

Toţi cei care ar fi avut dreptul şi interesul să o privatizeze au fost îndepărtaţi de autorităţi, astfel încât Abramovici cu Berezovski au devenit acţionari importanţi ai companiei, prin intermediul mai multor firme pe care le controlau, Roman Abramovici intrând în conducerea companiei.

Se spune că acesta acoperea cheltuielile fiicei lui Elţân, Tatiana Diacenko, şi ale viitorului ei soţ, Valentin Iumaşev. Totodată, el a finanţat campania electorală a lui Boris Elţân din anul 1996 şi făcea lobby pentru propuneri ale guvernului.

Au urmat mai multe achiziţii de pe piaţa energetică şi extinderea în alte afaceri: înfiinţează, în 2000, împreună cu Oleg Deripaska, compania "Russkii Aluminii" şi devin coproprietari la Irkutskenergo, staţia hidroelectrică de la Krasnoiarsk şi la holdingul constructor de automobile RusPromAvto.

Datorită apropierii de familia prezidenţială, tentativele ulterioare ale Parlamentului rus sau ale justiţiei de a verifica şi de a găsi nereguli în activitatea sau finanţele Sibneft au eşuat.

Iubit de popor

Boris Berezovski, care i-a vândut lui Abramovici, în 2001, 43% din Sibneft contra sumei de 1,3 miliarde de dolari, este în proces cu acesta, cerându-şi partea după ce Abramovici a scos din vânzarea a 72%  din companie către Gazprom suma de 13,1 miliarde de dolari, în 2005.

Aşadar, geniul financiar şi răsfăţatul sorţii Roman Abramovici este văzut de Berezovski drept un "gangster, trădător şi şantajist", potrivit publicaţiei "Argumentî i Faktî" Ucraina.

Presa rusă scrie că niciunui alt oligarh rus nu i s-au permis atât de multe. Deşi ce a câştigat în repetate rânduri alegerile în regiunea Ciukotka, fiind guvernator, miliardarul a ales să locuiască la Londra, unde s-a remarcat pentru prima dată în 2003, cu ocazia achiziţiei clubului de fotbal Chelsea, care trecea prin mari dificultăţi financiare şi în care a investit aproximativ un miliard de dolari. În prezent, britanicii îl apreciază mult datorită faptului că face investiţii şi acte de caritate în Anglia.

Astăzi, în Rusia, Abramovici mai deţine funcţia de preşedinte al parlamentului regiunii Ciukotka, unde, de asemenea, este foarte iubit de populaţie.

Averea i-a crescut de la 1,4 miliarde de dolari, conform primei estimări Forbes, din anul 2001, până la maximul de 24,3 miliarde de dolari, înregistrat în 2008, după care a scăzut de trei ori, în următorul an, pentru a o lua din nou în sus în 2010 şi 2011.

Trei femei şi şase copii

Roman Abramovici a fost căsătorit de două ori, iar actuala relaţie nu este înregistrată oficial, deşi a dat naştere deja unui copil. Prima nevastă a fost Olga Lâsova, cu care s-a căsătorit în 1987 şi a divorţat trei ani mai târziu.

În 1991, miliardarul rus s-a recăsătorit cu Irina Malandina, o fostă stewardesă care i-a dăruit, până când au divorţat, în 2007, cinci copii: doi băieţi (Arcadii şi Ilia) şi trei fete (Anna, Sofia şi Arina). Deşi nu a existat un anunţ oficial, au existat zvonuri potrivit cărora acest divorţ l-a costat destul de scump pe miliardarul rus: circa 300 milioane de dolari şi câteva proprietăţi.

Motivul despărţirii lor a fost relaţia lui Roman Abramovici cu Daria Jukova care, în 2006, avea numai 23 de ani, însă care l-a vrăjit total pe miliardar. Cu toate că nu s-au căsătorit, Daria a născut, în 2009 un băiat, Aaron Alexander.
Creşterea şi descreşterea averii lui Roman Abramovici