Departe de a fi o gluma, aceasta afirmatie releva ceea ce sta scris in bilantul contabil oficial la capitolul aferent, respectiv ca profitul net rezultat in urma activitatii economice desfasurate de firma constructoare de autocamioane anul trecut este de 731 de miliarde de lei!
Intr-un top al celor mai profitabile companii brasovene, Roman SA devanseaza, prin aceasta suma societati importante, cum sunt Kraft Foods, Aurora sau Lubrifin. Acest fapt este cu totul iesit din comun, nu numai datorita banilor obtinuti, ci mai ales pentru ca el s-a produs efectiv si este demonstrat prin inscris negru pe alb. Surpriza pe care o afisaza cei care aud vestea este explicabila, intrucat e destul de greu sa-si imagineze cineva ca o societate ca Roman, ai carei angajati ies deseori in strada ca n-au de lucru, care este inclusa pe lista marilor datornici si care cere ajutor in vederea obtinerii unor comenzi cat de mici ar putea realiza asemenea performante economice.
Din pacate, pentru ceea ce scrie in bilantul pe 2000 nu este cazul sa primeasca nimeni felicitari, deoarece profitul relevat de acte este fals, rezultat artificial in urma unor calcule contabile. Acestea au fost facute in baza unei hotarari de guvern (HG nr. 1.031 din 6 noiembrie 2000), privitoare la strategia de restructurare/privatizare/lichidare a uzinei. Acest act normativ precizeaza la art. 3 ca „se aproba esalonarea la plata a obligatiilor bugetare restante si scutirea de la plata a penalitatilor si/sau a majorarilor de intarziere aferente acestora in cuantumurile existente la 31 octombrie 2000, in vederea restructurarii societatii comerciale”. Folosindu-se de aceasta prevedere, contabilii societatii au adunat penalitatile si pierderile din anii trecuti si le-au transformat in venituri, astfel rezultand profitul precizat mai sus.
Profitul este doar pentru ochii bancherilor
Problema este ca reprezentantii firmei s-au grabit sa aplice HG nr. 1.031 sau n-au citit primele articole ale acesteia, in care se arata clar ca ea este valabila numai in cazul „implementarii Strategiei de restructurare, prin constituirea de filiale sub forma de societati comerciale pe actiuni…” Cum strategia nu a fost aplicata, Roman nu ar fi trebuit sa se prevaleze de acest act normativ, pentru ca scopul lui era exclusiv acela de a face mai atractiva societatea, in vederea privatizarii, prin anularea datoriilor si penalitatilor.
Chestionati in legatura cu rezultatul financiar raportat de Roman SA, directorii de la Directia Finantelor Publice Brasov s-au aratat destul de rezervati, intrucat cazul este neobisnuit si nu s-a stabilit inca ce pozitie urmeaza sa se adopte. Directorul general, Ioan Basca, ne-a spus ca exista o intelegere intre Ministerul Finantelor si APAPS, care stipuleaza ca datoriile si penalitatile se sting in momentul in care firma cere certificat de sarcini fiscale in vederea privatizarii. Dar Roman SA nu a cerut un asemenea document.
La randul sau, directorul Directiei Administrarea Veniturilor Statului, Maria Holom, a precizat ca Ministerul Finantelor a fost informat despre situatia creata in cazul uzinei brasovene si se asteapta un raspuns, in functie de care se vor lua eventuale masuri.
Intrebarea care se iveste acum este cui ii foloseste in acest moment ca Roman sa aiba un profit scriptic atat de substantial? Este posibil ca existenta acestuia sa ajute conducerea sa obtina credite de la banci sau pe baza lui sa se poata oferi facilitati angajatilor, cum ar fi tichetele de masa. La privatizare nu are cum sa ajute, atata vreme cat de aceasta nu se ocupa, deocamdata, nimeni.
Roman are, in acelasi timp, profit si datorii imense
28 iunie 2001, 12:00
Ultima modificare în 28 iunie 2001, 15:00
Departe de a fi o gluma, aceasta afirmatie releva ceea ce sta scris in bilantul contabil oficial la capitolul aferent, respectiv ca profitul net rezultat in urma activitatii economice desfasurate de firma constructoare de autocamioane anul trecut este de 731 de miliarde de lei!Intr-un top al celor mai profitabile companii brasovene, Roman SA devanseaza, prin aceasta suma societati importante, cum sunt Kraft Foods, Aurora sau Lubrifin. Acest fapt este cu totul iesit din comun, nu numai datorita b
Etichete: arhiva,
român
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook