Compania canadiană Roman Copper, care în martie a fost declarată câştigătoarea licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, a dat în judecată statul român din cauza refuzului de a finaliza contractul de vânzare.
Preşedintele Roman Copper, Joel Hayes, a afirmat în comunicat că a decis să acţioneze pentru protejarea drepturilor companiei şi ale acţionarilor săi, subliniind că pe parcursul întregului proces de privatizare a Cupru Min a "acţionat cu bună credinţă, a respectat condiţiile din caietul de sarcini şi a câştigat licitaţia".
"Roman Copper Corp. a formulat o cerere de chemare în judecată, pe care a înaintat-o instanţelor judecătoreşti competente din România, cu scopul de a asigura şi proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, după ce Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii", se arată într-un comunicat al companiei.
Canadienii de la Roman Copper au câştigat licitaţia la preţul de 200,772 milioane euro. Preţul de pornire a fost de 57,363 milioane euro, iar contractul trebuia semnat în zece zile de la licitaţie, dar ulterior ministrul Economiei a declarat că licitaţia pentru vânzarea acţiunilor Cupru Min a fost anulată, deoarece autorităţile române nu au renunţat la clauze în contractul de privatizare cu Roman Copper.
"Ca urmare a acţiunilor inconsistente întreprinse de guvernul român şi autorităţile implicate, investitorul canadian a decis să acţioneze pentru protejarea drepturilor sale şi a angajat reprezentanţa juridică formată din case de avocatură locale şi internaţionale", scrie în comunicatul companiei.
Reprezentanţii Roman Copper se declară "încântaţi" că noul premier al României, Victor Ponta, a anunţat că "prioritatea zero" pentru cabinetul său este respectarea legii.
"Suntem încântaţi că noul prim ministru desemnat al României a anunţat încă de la nominalizare că, pentru cabinetul său, respectarea legii este prioritate zero. Roman Copper Corp. se aşteaptă ca autorităţile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am câştigat-o. Imediat după anunţarea ofertei câştigătoare, ne-am exprimat disponibilitatea pentru finalizarea corespunzătoare a procesului de privatizare", spune Joel Hayes în comunicatul de presă.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că procedura de privatizare a Cupru Min va fi reluată după ce Ministerul Mediului va acorda avizul de mediu.
"Aşa cum ne-am asumat faţă de instituţiile internaţionale, după ce Ministerul Mediului va da avizul, se va putea derula întreaga procedură de privatizare a Curpru Min. Mai sunt 4 luni pentru a începe aceste proceduri", a afirmat Daniel Chiţoiu.
Australienii de la OZ Minerals interesaţi în continuare de Cupru Min
Gigantul minier din Australia, Oz Minerals, care la licitaţia de privatizare a Cupru Min s-a oprit la o ofertă de 197 de milioane de euro, nu a renunţat la planurile de a cumpăra compania românească. Directorul operaţional de la OZ Minerals, Terry Burgess, declara, în aprilie, că urmeşte în continuare evoluţiile de la Bucureşti. "Dacă privatizarea va fi reluată, vom revizui opţiunile", spunea Burgess.