Româncele fac averi din videochat
Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF efectuează analize de risc pentru toate sectoarele economice, inclusiv pentru industria videochatului.
Aceste analize servesc la inițierea controalelor realizate de echipele de inspecție, activitatea desfășurându-se pe termen lung, conform sursei citate.
Sabina Zereș, Șefa Serviciului de comunicare, relații publice și mass-media din cadrul ANAF, a explicat că sunt analizate tranzacții financiare pentru a identifica entitățile din România care primesc sume semnificative de la diverse platforme online. Pe baza denumirii acestor platforme, autoritățile pot determina tipul de activitate desfășurat.
„Persoanele fizice care încheie în mod direct un contract cu platformele de streaming aflate în afara României au obligația declarării veniturilor prin intermediul declarației unice”, a explicat Sabina Zereș.
Conform analizei ANAF, sectorul videochatului arată o tendință de creștere
Până la jumătatea lunii septembrie 2024, datele de la Registrul Comerțului indicau că 2.950 de profesioniști erau înregistrați pentru activități de „portaluri web”, categorie ce include și videochat-ul.
Totodată, 1.372 de persoane fizice și juridice desfășurau activități în domeniul „jocurilor de noroc și pariurilor”. În plus, un număr de 13.059 de profesioniști figurau ca fiind activi în sectorul „activităților recreative și distractive”.
În România, în 2022 funcționau aproape 400 de firme specializate în videochat, având un număr mediu de 666 de angajați, conform datelor INS. Pe lângă acestea, 270 de români activează independent în această industrie, generând venituri semnificative în ultimii doi ani. Informațiile provin din Registrul Statistic și alte surse oficiale.