Femeile între 24 şi 40 de ani sunt majoritare în portofoliul de clienţi al celor mai scumpi împrumutători din ţara noastră.
Româncele sunt nu doar comode, dar şi prea puţin precaute când vine vorba despre administrarea propriilor finanţe. Îndemnul unui consilier al guvernatorului Mugur Isărescu de a da banii pe mâna femeilor pentru că modul lor de gândire ar putea ajuta la relansarea consumului este justificat şi statistic. Potrivit unei analize realizate de Provident pentru Capital, 75% dintre cei care au contractat cel mai scump împrumut oferit pe piaţa locală sunt tineri. În acelaşi timp, din cei 75%, aproximativ 54% sunt femei.
Persoanele de sex feminin sunt şi mai puţin grijulii în ceea ce priveşte viitorul economiilor familiei. Un studiu realizat de Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar arată că, în gospodăriile conduse de persoane de sex feminin, probabilitatea de a constitui un depozit sau un cont bancar este cu 7,3% mai scăzută decât în cazul familiilor unde administrarea resurselor financiare este în sarcina bărbaţilor.
Prudenţă financiară zero
Provident este singura entitate financiară din România care oferă credite direct la domiciliul clientului. Dacă efortul depus pentru a obţine o finanţare este minim (este de ajuns un simplu telefon şi prezentarea buletinului şi a unui fluturaş de salariu), costurile sunt pe măsură.
Împrumutul clasic oferit de Provident, care are o valoare de 1.000 de lei şi este returnat în 39 de săptămâni, presupune plata unei valori totale de 1.677 de lei, la o rată lunară de 47 de lei.
Suma de plată poate fi reeşalonată, în condiţiile în care clientul se află în dificultate. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să facem o comparaţie cu dobânda cerută de bănci, am obţine o dobândă anuală efectivă (DAE) în jurul valorii de 100% pe an. În ceea ce priveşte pregătirea academică şi profesională, dar şi veniturile clienţilor standard ai Provident, nivelul este unul mediu spre scăzut. „Profilul clientului nostru reprezintă, în majoritatea cazurilor, persoane cu venituri moderate, muncitori, casieri, funcţionari publici sau angajaţi ai sistemului de sănătate. Mai degrabă ca o raritate ne mai calcă pragul şi jurnalişti, medici sau profesori universitari“, explică reprezentanţii companiei ale cărei afaceri au explodat de-a dreptul în 2009, ajutate în primul rând de reticenţa băncilor în ceea ce priveşte finanţarea persoanelor fizice.
Un portet educaţional al clientului ni-l schiţează directorul de comunicare al companiei, Vlad Şandru. Deşi spune că nu are statistici certe la îndemână, Şandru consideră că majoritatea clienţilor Provident sunt persoane cu studii medii.
Filosofia companiei nu leagă însă gradul de educaţie academică de nivelul de cunoştinţe financiare. În acest context, Provident finanţează un proiect destinat tocmai educării pe plan financiar a românilor. Este vorba despre portalul www.bugetulfamiliei.ro, care îşi propune să aducă în atenţia populaţiei noţiunile de bază ale lumii financiare, de la taxe şi impozite până la asigurări, pensii private, depozite la termen sau conturi bancare. Proiectul este singurul de acest tip existent până în acest moment în România.
Majoritatea clienţilor sunt persoane cu studii medii. Peste 80% din clienţi sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de produsele noastre.
Vlad Şandru, director comunicare Provident
100% pe an este echivalentul în dobândă anuală efectivă pentru costurile împrumuturilor la domiciliu contractate prin intermediul Provident România
Bătaie şi la Amanet
Noutate Tinerii devin încet, încet şi principalii clienţi ai Caselor de Amanet, formă de finanţare extrem de simplă, dar şi extrem de costisitoare. Dobânda zilnică aplicată la împrumuturile acordate în acest fel ajunge până la 1% pe zi, adică de circa 200% pe an. Totuşi, după cum spun reprezentanţii mai multor case de amanet, studenţii vin din ce în ce mai des pentru a lua împrumuturi mici (300-400 de lei), garantate cu aparatură electronică de tipul laptopurilor sau al camerelor de luat vederi.
Imobiliare Persoanele până în 40 de ani sunt şi cele care accesează ultima invenţie în ceea ce priveşte finanţările de la casele de amanet. Este vorba despre un împrumut ipotecar prin care clientul garantează cu un imobil şi primeşte aproape instant 30% din valoarea acestuia contra unei dobânzi anualizate de până la 180%. Produsul se numeşte împrumut tip amanet cu garanţii.