Obligatoriu în cazul românilor cu cont bancar. Noua lege se aplică din acest an. Este ordin UE

carduri bancare

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii care au cont bancar trebuie să fie conștienți că au anumite drepturi. Orice bancă are noi obligații față de clienții săi, începând cu acest an. Ce sancțiuni li se aplică băncilor în cazul în care nu respectă prevederile legale?

Obligatoriu pentru românii cu cont bancar! Noua lege se aplică din acest an

Obligatoriu pentru românii cu cont bancar! Începând din această primăvară, băncile din România au o nouă obligație față de clienți. Iată ce trebuie să știi dacă ai un cont la BCR, BRD, ING sau la alte bănci din România. De acum înainte, în cazul modificării unor condiții ale unui contract de credit, banca este obligată să informeze clienții despre aceste schimbări.

Această obligație pune în aplicare o directivă europeană. Cu alte cuvinte, înainte de a modifica termenele și condițiile unui contract, banca trebuie să ofere clarificări și informații suplimentare clientului. Aceste informații trebuie să fie cât mai clare, pentru ca semnatarul să le poată înțelege pe deplin.

Odată cu aceste modificări, clientul trebuie să fie informat și despre data la care noile modificări vor intra în vigoare. Stabilirea unui calendar pentru implementarea acestor modificări este responsabilitatea băncii care a acordat creditul. Lista obligațiilor băncilor nu se oprește aici.

Instituțiile financiare trebuie să informeze clienții că pot depune reclamații în orice moment, dacă nu sunt de acord cu noile termene și condiții. Pentru a facilita acest proces, banca trebuie să comunice mijloacele disponibile pentru depunerea reclamațiilor, precum și termenul și adresa la care pot fi trimise acestea.

Modificări pe relaţia cu banca / SURSA FOTO: Dreamstime

Nerespectarea acestor obligații atrage sancțiuni. Băncile care nu furnizează informațiile necesare la timp riscă să fie amendate.

Sumele amenzilor nu sunt deloc neglijabile. Nerespectarea acestor obligații poate atrage amenzi între 10.000 de lei și 80.000 de lei. Obligația de a informa clienții se aplică atât contractelor de credit pentru consumatori, cât și celor pentru bunuri imobile.

În plus, OUG 15/2024 stipulează că băncile trebuie să ajute clienții care nu pot plăti creditul înainte de a recurge la executarea silită.

Câți bani se pot scoate, zilnic, de la bancomatele din România?

În general, majoritatea băncilor din România permit retrageri în numerar de până la 3.000-5.000 de lei. În funcție de necesitățile clientului, această limită zilnică poate fi extinsă.

Clientul poate solicita această modificare personal, la sucursala băncii, sau online, prin aplicația mobilă. Limita zilnică poate varia în anumite circumstanțe, în funcție de politica fiecărei bănci și de tipul de card deținut de client.

AICI aveți lista cu limita impusă de fiecare bancă din România.