În noua formă a programului „Prima Casă“, finanţele includ un plafon de garantare de 75.000 de euro pentru familiile care optează să construiască în asociere mici clădiri de apartamente. Asociaţiile de familii care se hotărăsc să construiască în regie proprie mici clădiri de locuinţe vor beneficia de sprijin din partea statului prin intermediul programului „Prima Casă“, în noua sa formă. „Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţ
În noua formă a programului „Prima Casă“, finanţele includ un plafon de garantare de 75.000 de euro pentru familiile care optează să construiască în asociere mici clădiri de apartamente.
Asociaţiile de familii care se hotărăsc să construiască în regie proprie mici clădiri de locuinţe vor beneficia de sprijin din partea statului prin intermediul programului „Prima Casă“, în noua sa formă. „Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţe noi, în primul rând printr-o nouă formulă. Cei care se asociază vor beneficia de un plafon mai mare“, a declarat, joi, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu. Potrivit acestuia, locuinţele vechi nu vor fi exluse în totalitate din programul guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinţă, însă suma maximă ce va fi garantată de stat pentru fiecare credit se opreşte la 60.000 de euro.
În acelaşi timp, în cazul în care o familie alege să îşi construiască propria locuinţă sau să cumpere o locuinţă finalizată după 1 ianuarie 2010, va beneficia de un credit garantat de stat de până la 70.000 de mii de euro, iar în cazul în care mai multe familii decid să se asocieze şi să construiască în regie proprie un bloc de locuinţe, suma maximă garantată urcă la 75.000 de euro. Pentru locuinţe noi, Guvernul ar urma să majoreze şi suma totală a garanţiilor care, pe tot anul 2010, a fost stabilită la 700 de milioane de euro, faţă de un miliard de euro, cât era în forma iniţială a programului „Prima Casă“.
Condiţii la „Prima Casă“
Programul „Prima Casă“, prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut. Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 de euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (la 3 luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator. Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul „Prima Casă“ şi a redistribuit garanţiile către alte bănci, care au aprobat un număr mai mare de cereri. Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioane euro din plafonul total al garanţiilor, neutilizat în 2009.
BCR, cea mai mare bancă locală, a aprobat până acum cumpărarea sau construirea pe credit a 6.300 de locuinţe prin „Prima Casă“. Valoarea totală a finanţărilor (255 milioane de euro) plasează banca pe prima poziţie în topul finanţatorilor activi în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinţă, fiind urmată de BRD.
Venituri de minimum 4.600 de lei pentru plafonul maxim al garanţiei
Calculul a fost făcut pentru situaţia în care condiţiile actuale nu se schimbă şi pentru un grad maxim de îndatorare de 50% din veniturile nete lunare ale solicitantului. Premierul Boc a anunţat astăzi că noua formă a programului „Prima Casă“ va continua să includă şi locuinţe vechi, însă, în cazul construcţiilor noi, pragul maxim de garantare va urca de la 60.000 de euro la 70.000-75.000 de euro.
Pe cine ajută „Prima Casă“
Reprezentanţii agenţiilor imobiliare, dar şi dezvoltatorii imobiliari, direct interesaţi în vânzarea locuinţelor construite înainte de 1 ianuarie 2010, consideră că efectele sprijinirii construcţiei de locuinţe noi prin noua formă a programului vor fi nule pentru piaţa imobiliară. Efectul va fi minim dacă măsura va încuraja în special construcţia locuinţelor de la zero. „Noile propuneri vor induce o nouă discriminare, una prin majorarea garanţiei pentru locuinţele construite noi şi cea de-a doua prin creşterea plafonului pentru astfel de unităţi. În plus, decizia nu ţine cont de preferinţele publicului. După ce am văzut atâtea insolvenţe ale dezvoltatorilor, nu cred că se va mai hazarda cineva să cumpere locuinţe pe hârtie“, apreciază, pentru Mediafax, analistul Radu Zilişteanu.
Pe de altă parte, constructorii şi furnizorii de materiale de construcţii par încântaţi de noul program, deşi ar fi vrut mai mult sprijin. Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, spune că diferenţa dintre plafonul de garantare pentru locuinţele vechi şi cel pentru casele care vor fi construite ar trebui să fie mai mare, fie prin majorarea celui din urmă, la 100.000 de euro, fie prin diminuarea celui dintâi.
Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor
45.000 de euro a fost, în forma iniţială a programului, valoarea medie a creditelor contractate de români prin intermediul „Prima Casă“