La fel ca şi anul trecut, peste 60% dintre români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind ‘bună’ sau "foarte bună" şi doar 4% dintre ei o consideră ”excelentă”.

Bărbaţii, tinerii şi persoanele cu un statut socio-profesional avansat împărtăşesc o viziune mai optimistă asupra sănătăţii lor, în comparaţie cu femeile, cu persoanele mai în vârstă şi cu cele cu un nivel de educaţie scăzut, care îşi evaluează starea de sănătate ca fiind deteriorată, potrivit studiului "Atitudinea românilor privind sănătatea".

”Comparativ cu anul trecut, când 23% din populaţie afirma că suferă de o boală cronică, în 2012 procentul celor care spun acest lucru a scăzut la 19%. Cei care afirmă că suferă de o boală cronică sunt femeile cu vârsta între 45 şi 70 ani, cu o educaţie precară. În schimb, cei care afirmă că nu suferă de boli cronice sunt în principal bărbaţi de vârstă tânără (18-44 ani), în principal persoane care au un nivel de educaţie mediu (liceu)”, se arată în studiul IMAS.

Procentul celor ce consideră că sistemul medical românesc beneficiază de suficientă tehnologie pentru diagnosticarea şi tratarea bolilor este în scădere faţă de anul trecut, de la 47% la 43%. Totodată, mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns la întrebările sondajului apreciază că inovaţiile tehnologiei medicale le pot îmbunătăţi şi prelungi viaţa.

Românii consideră că problemele şi dificultăţile sistemului medical rămân aceleaşi ca şi anul trecut şi anume: lipsa medicamentelor, costurile ridicate pentru asistenţă şi tratament, bugetul insuficient alocat sistemului public de sănătate.

Studiul realizat pentru firma Philips a fost făcut în luna octombrie a acestui an pe un eşantion de 900 de respondenţi şi are o eroare de ± 3,2%.