România s-a făcut de râs Publicația germană WELT vorbește despre problemele pe care țara noastră le-a întâmpinat la Bruxelles cu PNRR-ul. Mai exact, jurnaliștii germani au realizat o analiză despre modalitatea în care Comisia Europeană a aprobat planurile depuse până acum.

Potrivit sursei citatate, „Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârșitul lunii septembrie”. În același timp, jurnaliștii au mai adăugat că situația este „cu mult mai delicată decat in celelalte tari, iar planul prezentat de București a ridicat foarte multe întrebări autorităților de la Bruxelles.”

Analiza susține că Bruxelles-ul vede o serie de lipsuri legate de costuri, dar și de cheltuieli, iar PNRR-ul României trezește niște semne de întrebare. Totodată, sursa citată precizează că este posibil ca Executivul comunitar să respingă planul fără alte informații suplimentare.

Comisia Europeană vrea informații despre costuri și cheltuieli

„La Bruxelles, se spune că planurile aveau deficite semnificative, inclusiv lipsa informațiilor despre costuri și cheltuieli. Lacunele erau aparent atât de mari, la fel și nevoia Comisiei de informații, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei UE prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie.

Cu toate acestea, este probabil ca acest pas să fi fost precedat de un avertisment din partea Bruxelles-ului potrivit căruia Comisia ar putea respinge planul fără informații suplimentare”, se arată în analiză.

Analiza realizată de presa germană mai scrie că doar două guverne nu au solicitat fonduri UE. Este vorba despre Olanda și Bulgaria. În același timp, Slovenia, Croația, Cipru, dar și Lituania pot accesa și ele bani prin acest fond.

„Uniunea Europeană distribuie 750 de miliarde de euro prin planul său de reconstrucție. Primele plăți au fost acum aprobate. Mulțe altele vor urma. Doar două guverne nici măcar nu au solicitat fonduri UE – Olanda și Bulgaria. Croația, Cipru, Lituania și Slovenia pot accesa primii bani din fondul de reconstrucție al UE”, arată jurnaliștii de la WELT.

De menționat este faptul că, planul de reconstrucție al Uniunii Europene are un volum total de 750 miliarde de euro în împrumuturi și transferuri nerambursabile.