'Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor faţă de anunţul iniţial. Astfel, România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%)', se precizează în comunicatul MFP.
Conform sursei citate, este pentru prima când România emite obligaţiuni în dolari pe piaţa externă pe 30 ani.
'România trece, astfel, în categoria economiilor emergente mature, a căror datorie este finanţată pe piaţa liberă pe maturităţi lungi, semn al creşterii încrederii investitorilor în fundamentele şi perspectivele economiei româneşti şi al predictibilităţii politicii economice', se mai spune în comunicat.
Statul român a atras anul trecut, în februarie, 1,5 miliarde de dolari de pe piaţa internaţională de capital, pe o perioadă de 10 ani şi jumătate, la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an. Între timp, însă, 'dobânda de referinţă pentru obligaţiunile la 10 ani emise de Trezoreria SUA a crescut cu 86 puncte de bază faţă de februarie 2013, în timp ce prima de risc a României s-a redus cu 36 puncte de bază, pe fondul rezultatelor macroeconomice pozitive', conform comunicatului MFP.
Emisiunile de obligaţiuni ale României au fost administrate de BNP Paribas, Citibank, JP Morgan.
Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului 'Medium Term Notes', de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, noul plafon va acoperi necesarul de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014 – 2016. AGERPRES