Venitul real pe lucrător din agricultură a scăzut în România cu 19,2%, în 2015, comparativ cu 2014, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene indicatorul a înregistrat un declin de 4,3%, potrivit datelor preliminare publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre, în 2015 comparativ cu 2014, venitul real pe lucrător din agricultură a crescut în 13 state, în special în Croaţia, Letonia şi Grecia, şi a scăzut în 15 state, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Germania (minus 37,6%), Polonia (minus 23,8%), Luxemburg (minus 20%), Danemarca (minus 19,7%), Marea Britanie (minus 19,3 %) şi România (minus 19,2%).
Eurostat precizează că între 2010 şi 2015 venitul real pe lucrător din agricultură a scăzut cu 5,7% la nivelul UE, în condiţiile în care în această perioadă venitul real pe lucrător din agricultură a crescut în 10 state membre, în special în Italia, Cehia şi Bulgaria, dar a scăzut restul de 18 state membre, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Finlanda (minus 53,7%), Germania (minus 35,3%) şi România (minus 34,7%).
Comparativ cu 2014, se estimează că în 2015 valoarea producţiei agricole a UE a scăzut cu 2,5% în termeni nominali, în principal ca urmare a scăderii semnificative a valorii producţiei animale (minus 5,9%) la care s-a adăugat o scădere mai uşoară a valorii producţiei vegetale (minus 0,3%), combinată cu o scădere a costurilor producţiei agricole (minus 2,4%).
Scăderea valorii producţiei animale s-a datorat în principal scăderii valorii producţiei de lapte (minus 14,9%) şi carne de porc (minus 8,9%), care au fost doar parţial compensate de creşterea valorii producţiei de carne de vită (4,3%), oaie şi capră (3,2%), ouă (2,1%) şi carne de pasăre (1,1%).
În ceea ce priveşte producţia vegetală, scăderile valorilor producţiei de sfeclă de zahăr (minus 26%), porumb (minus 24,5%), plante furajere (minus 7,6%), oleaginoase (minus 5,3%) şi orz (minus 1,8%), au fost aproape contrabalansate de creşterea valorii producţiei de ulei de măsline (13,3%), a celei de legume proaspete (12,1%), de fructe (7,3%) şi vin (2,5%). Scăderea valorii producţiilor de sfeclă de zahăr şi porumb se datorează secetei din anumite state membre UE.