Întâlnire extrem de importantă pentru România!
Florin Cîţu, faţă în faţă cu Jennifer Granholm
Pe pagina oficială de Facebook a Guvernului României, a fost postată o declaraţie a premierului Florin Cîţu, care a avut o întâlnire, luni, cu secretarul pe Energie al SUA.
“Premierul Florin Cîţu: Am avut o întâlnire foarte bună cu secretarul pe Energie al Statelor Unite ale Americii, în marja summitului inaugural al Platformei Crimeea.
Printre altele, am discutat cu Jennifer Granholm despre parteneriatul cu SUA pentru proiectele nucleare și despre angajamentul României în privința cooperării pe zona de energie”, este mesajul postat luni după-amiază.
Ce prevede memorandumul cu SUA privind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă?
Reamintim că, în luna iunie a acestui an, Parlamentul României a ratificat memorandumul cu Statele Unite ale Americii pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul prevede retehnologizarea Unității 1 și finalizarea construcției Unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară Electrică de la Cernavodă.
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa aproape 8 miliarde de dolari, iar decizia de investiţii şi mobilizarea şantierului este estimată pentru anul 2024. Ambasada SUA a anunțat că proiectul va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din SUA, România, Canada și Franța, potrivit Europa Liberă.
AEcom este o mare companie americană de inginerie care, în 2019, a înregistrat venituri de peste 20 de miliarde de dolari și care are activitate în peste 150 de state.
Acordul dintre Guvernul României și cel al Statelor Unite, aprobat de Parlamentul României, prevede următoarele:
- Încheierea unui proiect de acord de principiu ce privește principalele elemente ale dezvoltării proiectelor și părțile implicate care va fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM.
- Acordul privește mai multe arii de cooperare: proiectul realizării reactoarelor 3 și 4, retehnologizarea reactorului 1, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătirea personalului, cercetarea și dezvoltarea.
- Cooperarea pe termen lung și foarte lung pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit.
- Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2.
- În privința componentei de finanțare, SUA își exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation și alte instituții finanțatoare aplicabile și disponibile din SUA care să sprijine finanțarea globală a proiectelor.
Sursă foto: Facebook/Guvernul României