Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington a dat castig de cauza Romaniei in procesul intentat de compania americana Noble Ventures Inc., care a contestat actiunile statului roman in procesul de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita S.A. (CSR). In sentinta pronuntata in 12 octombrie 2005, Tribunalul arbitral al Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de compa
Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington a dat castig de cauza Romaniei in procesul intentat de compania americana Noble Ventures Inc., care a contestat actiunile statului roman in procesul de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita S.A. (CSR).
In sentinta pronuntata in 12 octombrie 2005, Tribunalul arbitral al Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de compania americana Noble Ventures Inc.
Conform deciziei tribunalului, Romania nu a violat obligatiile care decurgeau din Tratatul bilateral de protejare a investitiilor dintre Romania si Statele Unite si nu este responsabila de esecul investitiei Noble Ventures la CSR.
Mai mult, tribunalul a constatat ca investitorul a incalcat unele obligatii asumate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni.
Privatizarea Combinatului Siderurgic Resita s-a efectuat pe 5 iunie 2000, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de firma Noble Ventures din Statele Unite.
Desfiintarea de drept a contractului de vanzare-cumparare de actiuni pentru CSR Resita s-a produs pe 15 ianuarie 2003, pe motiv ca investitorul nu a platit doua rate succesive din pretul de cumparare a actiunilor combinatului.
Nemultumit, Noble Ventures a facut cerere de arbitraj in baza Conventiei ICSID din august 2001, in urma Tratatului privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor semnat intre Romania si Statele Unite, care a intrat in vigoare in 15 ianuarie 1994.
Noble Ventures sustinea ca investitia sa in CSR a fost expropriata si ca a suferit un tratament inechitabil, arbitrar si discriminatoriu, deoarece CSR nu ar fi beneficiat de restructurarea datoriilor bugetare catre stat pretinsa a fi fost promisa prin contractul de privatizare. Noble Ventures a cerut daune in valoare de 447 milioane de dolari.
Sursa: Capital