România va majora importurile de gaze naturale din Rusia, marţi şi miercuri, cu două milioane de metri cubi pe zi, la 12 milioane metri cubi pe zi, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban.

„Am avut o discuţie telefonică cu cei de la Gazprom şi am cerut o suplimentare a importurilor, pentru a avea siguranţa funcţionării în bune condiţii a sistemului de gaz. Oricum, stăm mult mai bine decât ieri, dar am cerut suplimentarea importurilor şi pentru miercuri, pentru a nu exista probleme”, a spus Şerban.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii este oprită, iar producătorii de energie termică utilizează combustibili alternativi.România importă aproximativ 20% din necesarul anual de gaze din Rusia.

Record la consumul de electricitate

Pe de altă parte, tot din cauza temperaturilor scăzute, consumul de energie electrică din România a atins, în noaptea de luni spre marţi, maximul ultimilor ani, 9.300 de megawaţi, Cererea a ajuns marţi la o medie de 9.100 MW, a declarat, la Râmnicu Vâlcea, directorul general al Transelectrica, Adrian Băicuşi.

SURSA:Mediafax