România a cumpărat rachete antitanc germano-israeliene de sute de milioane de lei

mapn

Sursă: Facebook, MApN

Compania Națională Romtehnica, sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN), îndeplinește rolul de intermediar între industria de apărare din România și partenerii săi externi. Recent, a semnat un acord-cadru pe o durată de patru ani pentru achiziționarea de rachete antitanc.

Compania Naţională Romtehnica a cumpărat rachete antitanc

Rachete antitanc de sute de milioane de lei. Achiziția totală valorează peste 358 milioane lei, la care se adaugă TVA-ul, ajungând la un total de peste 426 milioane lei, inclusiv taxele.

Contractul pentru furnizarea de rachete antitanc a fost încheiat cu compania Eurospike GmbH, cu sediul în Germania. Eurospike GmbH este o asociere între producătorii germani de armament Diehl Defence (40%) și Rheinmetall Defence Electronics (40%), alături de o subsidiară olandeză a companiei israeliene Rafael Advanced Defense Systems (20%).

Furnizorul va furniza rachete de tip Spike LR2, de generația a cincea, dezvoltate de către compania israeliană Rafael. Acordul a fost încheiat de către Romtehnica prin negociere directă, conform prevederilor legislative privind achizițiile militare, care permit acest lucru în anumite circumstanțe.

România a achiziționat și 32 de aeronave F-16 din Norvegia

La întâlnirea bilaterală cu omologul său norvegian, Bjørn Arild Gram, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, ministrul apărării Angel Tîlvăr a subliniat importanța achiziției celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Aceste aeronave vor completa echiparea Forțelor Aeriene Române cu tehnologie modernă, conform standardelor NATO, într-o fază de tranziție către aeronavele de generația a V-a, cum ar fi F-35. Tîlvăr a subliniat că această achiziție are o relevanță semnificativă în ceea ce privește ecuația regională de securitate.

Aflat la lucrările Conferinţei de securitate de la Munchen, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut sâmbătă, 17 februarie, o întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram. Potrivit Ministerului Apărării, oficialul român a evidenţiat perspectivele consolidării relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, în special în contextul de securitate actual deosebit de complex, exprimând aprecierea pentru interesul Norvegiei vizavi de evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest sens, ministrul a salutat poziţia părţii norvegiene de a menţine calendarul agreat pentru livrarea aeronavelor F-16 Fighting Flacon destinate escadrilelor a doua şi a treia ale Forţelor Aeriene Române.

”Achiziţia celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forţelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziţie către aeronavele de generaţia a V-a – F-35, are o mare relevanţă în ecuaţia regională de securitate. Am salutat confirmarea, de către omologul norvegian, livrării aeronavelor în concordanţă cu graficul agreat de livrare, ceea ce ne asigură predictibilitate în operaţionalizarea celor două escadrile”, a declarat Angel Tîlvăr.

Alianță pentru descurajarea și apărarea pe întregul flanc estic

Cei doi oficiali au reiterat importanța unei poziții aliate coerente în ceea ce privește descurajarea și apărarea pe întregul flanc estic, începând de la Marea Baltică și până la Marea Neagră. Au exprimat în mod convergent importanța susținerii continue a Ucrainei, o țară suverană care a fost nejustificat și ilegal invadată de către Federația Rusă.

Ministerul Apărării Naționale a subliniat, de asemenea, necesitatea sprijinirii Republicii Moldova, un stat vulnerabil la amenințările hibride din partea Moscovei.

”Am salutat deschiderea Norvegiei pentru a se alătura eforturilor de consolidare a rezilienţei Chişinăului în contextul multiplelor ameninţări venite dinspre Federaţia Rusă şi am reiterat sprijinul constant pe care România îl asigură pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat ministrul Tîlvăr.