Anunţ uriaş pentru toată România! Vorbim despre un moment istoric pentru ţara noastră. Sunt mulţi bani la mijloc şi ar putea trece mult timp până să mai fim în această situaţie excelentă, spune un important ministru din Guvern.
Moment istoric pentru România, punctat de Marcel Boloş, cel care conduce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
O sumă uriaşă de bani se află acum în conturile României şi alte fonduri sunt pe drum, anunţă Marcel Boloş
Ţara noastră are în cont o sumă uriaşă prin intermediul PNRR, iar alţi bani urmează să vină în continuare, într-o nouă tranşă. Vorbim despre 6,3 miliarde de euro ajunşi deja în conturile României şi despre alte 11,9 miliarde care vor intra în ţară prin intermediul altor contracte.
Mai mult, din luna mai a acestui an, România poate începe accesarea bugetului pentru politica de coeziune, care se ridică la suma impresionantă de 46 miliarde de euro.
„Nu vom mai avea niciodată atâția bani”, a punctat Marcel Boloş. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a indicat şi în ce mod trebuie să se comporte România de acum încolo, având în vedere sumele uriaşe de bani ce ne vor sta la dispoziţie.
„6,3 miliarde de euro avem în cont, 650 de milioane de euro avem plătiți”, a spus ministrul, adăugând că nu au fost făcute mai multe plăți pentru că șantierele de abia acum se deschid.
„Sunt 11,9 miliarde de euro semnate. Pe 16 mai începe accesarea oficială a celui de al doilea buget, pentru politica de coeziune, 46 de miliarde de euro. Este un moment istoric pentru România.
Nu vom mai avea niciodată atâția bani și e bine să dăm dovadă de maturitate și solidaritate pentru ca investițiile să se implementeze, astfel încât România din 2026 să fie una profund modernizată și reformele să fie implementate”, a mai precizat Marcel Boloş pentru Digi24.
Riscăm totuşi să dăm o parte din bani înapoi, în anumite condiţii
România trebuie însă să fie şi foarte atentă în perioada următoare, a indicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. În cazul în care proiectele şi reformele pe care ţara noastră şi le-a asumat prin PNRR nu sunt duse la bun sfârşit, vom fi nevoiţi să dam o parte din bani înapoi.
„Aici intervine sancțiunea și plata parțială a cererilor de plată care își urmează cursul. Da, trebuie să dăm o parte din bani înapoi. Anul 2023 va fi și unul de cotitură, și 2024, pentru că în piață apar foarte multe lucrări de investiții pe care le vom derula.
Riscul să nu putem implementa proiectele pentru că nu avem constructori este un risc real și noi pregătim un pachet de măsuri tocmai pentru a preveni acest risc și al diminua pe cât posibil”, a mai spus Marcel Boloş.