Este o veste extraordinară pentru România! Se întâmplă după o lungă perioadă de nedreptăți. Ceea ce este însă și mai frumos este că se întâmplă chiar de Ziua Națională.
Chiar de 1 decembrie, ia românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. De asemenea, dosarul „Tradițiile de creștere a cailor lipițani” a fost inclus în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.
Cămașa cu altiță, inclusă în patrimoniul UNESCO
Secretarul general al NATO, Mircea Geoană a fost cel care a făcut anunțul pe rețelele de socializare.
„Ziua Națională a României ne aduce tuturor vești bune. De la bucuria cea mare a împlinirii României, până la vestea pe care am aflat-o acum: Cămașa cu altiță a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Ia, așa cum o știu toți românii și româncele, este recunoscută la nivel mondial!
Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.
Mai mult, și dosarul „Tradițiile de creștere a cailor lipițani” a fost acceptat în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.
În cuvintele nemuritoare ale lui Ferdinand I, „s-a făcut dreptate și pentru poporul român!”. Asta stă înscris pe Arcul de Triumf și asta simțim și noi cu toții.
La mulți ani, România! La mulți ani, ie românească, în UNESCO!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Bagheta franțuzească, de asemenea inclusă în patrimoniul UNESCO
Și francezii au parte de o veste bună. Bagheta franțuzească, un simbol al vieții lor cotidiene, amenințată de industrializare, a fost, de asemenea, înscrisă în patrimoniul UNESCO. Aceasta a apărut în secolul al XX-lea la Paris și a devenit repede cel mai consumat fel de pâine din țară.
„250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi”, a salutat preşedintele Emmanuel Macron pe pagina sa Twitter.
„Un act simbolic puternic” pentru Audrey Azoulay, director general al UNESCO şi „o recunoaştere” în opinia lui Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Panificaţiei şi Patiseriei franceze. Acesta a declarat la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii, că acest eveniment i-ar putea determina pe „tineri să urmeze această meserie”.