România a dat lovitura! O companie norvegiană vrea să investească 800 de milioane de euro în țara noastră
Totodată, Virgil Popescu a spus că este vorba despre o „companie mare norvegiană” cu care a negociat deja. Astfel, compania respectivă doreşte „să facă mai multe facilităţi de producţie a acestui combustibil care poate înlocui cărbunele”.
„Este o companie mare norvegiană cu care am negociat, am discutat. Doreşte să facă mai multe facilităţi de producţie a acestui combustibil care poate înlocui cărbunele, este un combustibil pe bază de biomasă, dar nu vorbim de lemn, ci de un amestec de biomasă”, a declarat Virgil Popescu, în cadrul unor declaraţii de presă de la finalul audierilor în comisiile reunite de specialitate din Parlament.
Ministrul propus al Energiei a spus și că această companie doreşte să investească 800 de milioane de euro în România în 10 facilităţi de producţie.
„I-am trimis în primul rând în Valea Jiului”, a completat Popescu.
Cu ce se vor confrunta românii în această iarnă?
De asemenea, Virgil Popescu a spus și că nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă, fiind vorba despre un simplu zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă.
„Nu, nu există, am mai spus-o. Există un plan naţional de urgenţă, e aprobat de foarte mult timp, dar vreau să infirm categoric aceste zvonuri, cum a fost şi acela cu blackout-ul, văd că şi acesta e reluat ca un laitmotiv, că vor fi probleme în alimentarea cu gaze naturale. Eu pot să văd doar interesul unora de a creşte preţul pe piaţă, pentru că e o bursă şi, ca orice bursă, este sensibilă. Am văzut o declaraţie a reglementatorului din Germania că amână avizarea Nord Stream 2 şi preţurile au crescut, la fel văd că cineva încearcă acest lucru şi în România”, a răspuns ministrul desemnat al Energiei.
De asemenea, acesta a subliniat că, în ianuarie, programul de compensare a facturilor va fi analizat şi, dacă este cazul, în funcţie de tendinţa de preţuri în plan european, mondial, acest program va fi prelungit. Mai apoi, Virgil Popescu a fost întrebat când vor fi publicate normele de aplicare a legii privind compensarea şi plafonarea facturilor, deoarece majoritatea furnizorilor au amânat facturarea până la publicarea acestor norme.
„Sunt două lucruri: plafonarea este aprobată prin lege, nu prin norme. Normele au plecat de la noi, de la Ministerul Energiei, vinerea trecută, au fost semnate de Ministerul Muncii şi sunt la Finanţe. Eu cred că astăzi – am discutat cu domnul ministru – vor fi semnate astăzi de Ministerul Finanţelor, pentru că au fost lucrate împreună şi am preluat observaţiile, cred că vor fi astăzi aprobate”, a declarat acesta.