Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că România va beneficia de bani din PNRR în luna ianuarie a acestui an, însă a subliniat că banii vor putea fi folosiți mult mai târziu. De asemenea, aproximativ jumătate din sumă a fost deja distribuită.
România dă marea lovitură! O nouă sumă de bani va ajunge în țară prin PNRR. Când vor putea fi folosiți banii
Invitat joi seara la TVR 1, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că România va avea în conturi aproape 4 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în luna ianuarie.
Șeful Executivului a anunțat că în conturi există deja suma de 1.850.000.000 de euro din pachetul de granturi, urmând ca, în ianuarie, să intre în conturi și suma de 1.940.000.000 de euro din pachetul de împrumut.
Premierul Nicolae Ciucă a estimat că banii ar putea fi folosiți în luna mai 2022, din cauza procedurilor. În plus, acesta a mai spus că va fi înființat un departament care va evalua și monitoriza toate proiectele derulate prin PNRR. Departamentul despre care vorbește premierul va fi înființat săptămâna viitoare, prin hotărâre de Guvern.
Unde vor merge banii din PNRR?
Cel mai recent proiect anunțat de Guvern este programul prin care 2500 de unităţi de învăţământ din România vor beneficia de finanţare pentru a preveni părăsirea timpurie a școlii.
Premierul a explicat că programul respectiv reprezintă o țintă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și sunt vizate în mod special familiile vulnerabile.
„Este o măsură care va schimba radical viitorul multor copii şi le va asigura şanse la o viaţă bună”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit acestuia, Guvernul urmează să aprobe şi un un plan de acţiune al cărui scop este să crească cu cel puţin 25%, până în 2026, traficul feroviar, precum şi o OUG pentru racordarea la serviciile publice de alimentare cu apă a cetăţenilor din mai multe comunităţi.
De asemenea, premierul a explicat că în şedinţa de Guvern vor fi aprobate toate elementele care constituie jaloanele şi ţintele din cadrul PNRR.
„Reprezintă, practic, cel mai important obiectiv pe care noi l-am avut în acest sfârşit de an, şi practic activitatea Guvernului (..) s-a centrat pe pe identificarea soluţiilor, astfel încât aceste jaloane şi ţinte să poată fi îndeplinite. Este cel mai important proiect naţional de redresare şi rezilienţă”, a mai spus premierul.
Nicolae Ciucă a explicat și că este „o sumă foarte importantă de bani, 30 de miliarde de euro, pe care trebuie să îi accesăm şi să îi gestionăm pentru a realiza reformele şi investiţiile solicitate prin implementarea acestui plan”.