România a dat marea lovitură în Europa. Am depășit o mare putere economică

Anul care se încheie a sporit, pe de o parte, dezechilibrele în economia românească, dar a venit, în același timp, și cu aspecte pozitive. România a avansat ușor în clasamentul puterii economice întocmit pentru țările din Uniunea Europeană.

La nivel macro, România încheie 2019 cu un deficit bugetar care n-a mai fost văzut din anii de criză şi cu prima deteriorare a ratingului ţării de la finalul crizei încoace.

Balanţa de plăţi a guvernului dădea semne de dezechilibru încă din vară. Însă debarcarea guvernării PSD, principalul eveniment intern cu impact economic al anului, a lăsat noul Executiv în faţa unor lucruri neaşteptate.

Aspectele pozitive

Au fost şi lucruri pozitive, care ne-au dus anul acesta peste Portugalia, la PIB. În plus, la 1 ianuarie se majora salariul minim brut de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei, stârnind temeri despre inflaţie, care s-au dovedit nefondate pe măsură ce ne-am apropiat de sfârşitul anului.

Deși rata inflaţiei a rămas la una dintre cele mai mari valori din Europa, respectiv 3,77%, a fost totuși mai mică decât cea de anul trecut, de 4,6%.

Salariile au crescut cu 14,5% anul acesta, dopate parţial de majorările făcute prin lege la stat. România a crescut solid şi anul acesta.

Avansul economiei

O prognoză de 4,6% ne plasează pe locul al doilea în UE, în urma Ungariei, care a reuşit un an excelent. În aceste condiţii, datoriile României au rămas la un nivel constant, de aproximativ 35% din PIB, o cotă net inferioară limitei din tratatul de aderare de 60% din PIB.

Sfârşitul anului 2019 găseşte România pe locul 48 în lume la mărimea PIB-ului nominal, la fel ca în 2018. Suntem depăşiţi de Cehia şi urmaţi de Portugalia, pe care am depăşit-o chiar anul acesta.

Aşadar, România, cu plusuri şi cu minusuri, a stagnat în lume în 2019, dar a avansat uşor în Europa, depăşind anul acesta Portugalia, arată economica.net.

Probleme pentru 2020

Imediat după schimbarea guvernării PSD cu cea nouă, a PNL, indicatorii României au început să se deterioreze masiv. De la o ţintă de deficit bugetar de 2,8% pe 2019, atinsă încă din vară, s-a ajuns la o proiecţie de 4,3%, mult în afara pragului superior de 3% impus prin tratatul de aderare.

Calendarul de creştere în continuare a pensiilor şi salariilor, întocmit de guvernul PSD, a fost asumat de noua guvernare, chestiune care a condus la o retragere a încrederii pieţelor externe.

În ultima lună a anului, agenţia de rating Standard&Poor’s a emis neprogramat o deteriorare a perspectivei ratingului României. Agenţia mai avertizase în primăvară România că va deteriora perspectiva, însă fostul guvern a insistat să-i arate planurile pentru viitor, iar S&P a hotărât în urma conspectării lor să păstreze perspectiva ratingului la stabilă.

Vă recomandăm să citiți Documente inedite, povești secrete, reportaje de senzație în noul număr al revistei Evenimentul Istoric! Disponibil pe piață din 20 decembrie