Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au purtat negocieri importante pentru a se stabili ce sume vor primi. A fost pus la bătaie fondul de 750 de miliarde de euro, iar potrivit președintelui Klaus Iohannis, România a reușit să obțină o sumă importantă.
Negocierile s-au întins pe pantru nopți, iar în final, România a reușit să obțină aproape 80 de miliarde de euro.
„După negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negocieri, am obținut pentru România 79, 9 miliarde euro pentru proiectele europene. Este o zi importantă pentru România, am obținut o sumă extrem de importantă”, a anunțat Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, banii urmează să ajute la refacerea infrastructurii României, iar o mare parte se vor duce spre planul de relansare economică.
„Au fost negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.
O parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru redresare și relansare economică. Planul de relansare va fi prezentat UE pentru a primi fondurile”, a adăugat Iohannis.
Cea mai importantă zi
În opinia președintelui, această zi este una extrem de importantă pentru România, deoarece a reușit să obțină un rezultat extraordinar.
„Ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Este o zi importantă pentru România, pentru proiectul european, vom merge mai departe.
Banii vor fi folosiți pentru reconstrucția României.”, a adăugat Klaus Iohannis.
Totodată, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei formule ce condiţionează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.
Acest compromis a fost acceptat în noaptea de luni spre marţi în timpul negocierilor maraton de la Bruxelles, începute vineri, la care participă şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre.
Decizia care salvează Europa
Decizia luată de liderii UE, a eliminat un alt obstacol în direcţia acordului privind fondul de redresare economică de urgenţă post-coronavirus menit să reducă daunele provocate de pandemie, dar nu s-a ajuns încă la un acord asupra pachetului general pe termen lung.
În ceea ce privește condiţiile privind conectarea acordării fondurilor UE la respectarea normelor fundamentale ale Uniunii, inclusiv respectarea statului de drept, aceste au fost prezentate de prim-ministrul leton Krisjanis Karins şi au fost ulterior acceptate de liderii tuturor statelor membre, potrivit informaţiilor furnizate dpa de diplomaţi UE.