România a dat marea lovitură. Suntem campioni în Europa. Anunțul oficial a fost deja făcut chiar de către șeful Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu a oferit toate datele reușitei țării noastre.
Șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat în cadrul conferinţei Mediul Concurenţial şi Competivitatea în Sectoare Cheie ale Economiei Româneşti, că România este campioana creşterii economice în UE, pentru că s-a apropiat cel mai rapid de media Uniunii.
„Raportul nostru spune arată că lucrurile în macroenenomie merg bine. România este campioana creşterii economice în Uniunea Europeană, ţara care a reuşit să aibă cel mai rapid ritm de apropiere de media Uniunii Europene. Într-un fel lucrurile par să meargă bine. Cum putem face ca lucrurile să continue aşa sau să meargă şi mai bine”, a spus Chirițoiu.
Acesta a oferit și date din raport. România are un grad superior de concurenţă faţă de Europa de Vest şi SUA. „Zona în care putem noi ajutăm este buna funcţionare a instituţiilor care să ajute la buna funcţionare a pieţelor. (…) Rapoartele, şi ale noastre şi ale experţilor, arată că este un grad ridicat de concureţă în pieţele noastre. Vedem că spre deosebire de pieţele din Europa de Vest şi de cele din America, gradul de concentrare scade în România, nu creşte. Dacă în Statele Unite s-a ajuns ca pieţele să fie prea concetrate şi dacă în Europa de Vest vedem o stagnare în zona asta, în România vedem că am avut scăderea gradului de concentrare în multe din pieţe. Avem preţuri mai mici decât în Vestul Europei., preţurile la noi sunt undeva la 60% din media Uniunii Europene, salariile mai mici contribuie la acest lucru, dar şi pentru că există un grad important de concurenţă”, a explicat preşedintele Consiliul Concurenţei.
Chirițoiu spune că pentru a păstra acest nivel concurenţial, România trebuie să rămână deschisă către inovare, nou şi tehnologizare. „Ca să păstrăm gradul ăsta de concurenţă pe pieţele noastre, în primul rând trebuie să rămânem o economie deschisă către nou, către inovare. Şi noul şi inovarea ne vin în parte din digitalizare, e important ca România să rămână o ţară care este deschisă către noi companii de tehnologie, către noi forme de business”, a spus Bogdan Chiriţoiu.