România ar putea fi pusă pe harta de interes a Europei, datorită potențialului său economic, stabilității energetice și pentru că se află la granița Ucrainei, susține ministrul Economiei, Florin Spătaru.
În prima zi a vizitei sale în Germania, Florin Spătaru a avut o întâlnire oficială la Berlin cu reprezentanții investitorilor germani, ce fac parte din Comitetul pentru Est al Economiei Germane.
Discuţia lor a vizat subiecte de actualitate la nivel european: energia verde, dependența de materii prime critice și digitalizarea, în contextul necesității unei strategii comune pentru sustenabilitatea europeană.
Ministrul Economiei a explicat că interesul afaceriștilor germani pentru a face investiții în țara noastră nu este o noutate, însă disponibilitatea manifestată acum ne favorizează din punct de vedere geostrategic.
Ochii Europei de Vest sunt îndreptați către România
În cea de a doua zi a vizitei sale, delegaţia română s-a deplasat spre Hanovra, landul Saxonia Inferioară, unde Florin Spătaru a avut întrevederi oficiale cu Ministerul Economiei, Muncii, Transporturilor şi Digitalizării din Germania (Bernd Althusmann) și cu preşedintele Consiliului de Administraţie al Deutche Messe AG (Jochen Köckler).
Acolo, ministrul nostru a susţinut că reindustrializarea României este una dintre priorităţile programului de guvernare, ţara noastră fiind pe harta economică de interes a Europei deoarece, în contextul conflictului militar din Ucraina, multe afaceri se pot reloca în țara noastră.
De asemenea, Florin Spătaru s-a întâlnit cu membrii Bundestag-ului, discutând cu ei politicile guvernamentale, dependenţa de materii prime, securitatea energetică, alimentară, securizarea graniţelor comunitare şi schimbările climatice.
„Europa trece printr-un moment istoric, iar ochii Europei de Vest sunt îndreptaţi către România prin prisma potenţialului economic, al stabilităţii energetice, dar şi prin prisma faptului că ţara noastră se află la graniţele Ucrainei. Este rândul nostru să ne poziţionăm strategic în UE, parteneriatul dintre România şi Germania consolidează statutul ţării noastre la nivelul familiei europene”, a declarat Florin Spătaru, potrivit unui comunicat de presă.
Dunărea este un obiectiv economic strategic pe care România şi Germania îl au în comun
Ministrul Economiei a susţinut o alocuţiune pe teme actuale de politică europeană, la deschiderea oficială a recepţiei parlamentare a VSM – Asociaţia Germană pentru Construcţii şi Inginerie Navală care a avut loc la Reprezentanţa landului Schleswig – Holstein la Berlin.
„Dunărea este unul dintre obiectivele economice strategice pe care România şi Germania îl au în comun. Dezvoltarea economică a fiecărui stat în parte depinde de resursele naturale pe care le deţine, dar şi de capacitatea administrativă de a valorifica aceste resurse.
Potenţialul României, o ţară europeană cu deschidere la Marea Neagră şi mărginită de Dunăre, este incontestabil. Valorificarea acestui potenţial depinde însă de strategii realiste adaptate la noile condiţii geopolitice”, a completat Florin Spătaru.
În marja reuniunii, acesta a avut o întrevedere oficială cu Coordonatorul Guvernului Federal pentru Economia Maritimă şi Turism (Claudia Muller), discutând aspecte privind perspective de dezvoltare a industriei navale.
În ultima zi a vizitei sale în Germania, Florin Spătaru s-a întâlnit cu secretarul de stat al Ministerului Federal al Economiei (Sven Giegold), căruia i-a atras atenţia asupra obiectivelor comune şi a expus viziunea sa în ceea ce priveşte abordarea sa privind relaţiile bilaterale dintre Germania și România.
„Cresterea competitivităţii economiei române şi a celei europene, asigurarea locurilor de muncă şi a capacităţii de a atrage investiţii productive în România reprezintă obiectivele mandatului meu ca ministru al economiei”, a conchis Florin Spătaru.