Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a trimis un comunicat de presă prin care spune că, începând cu data de 16 februarie, România a aderat la Reţeaua Internaţională de Instruire şi Sprijin în domeniul Securităţii Nucleare (NSSC) a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) prin Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).
Această Agenție a fost înființată în anul 2012. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării mai spune că rețeaua SSC este cadrul internaţional dedicat promovării cooperării şi coordonării, identificării bunelor practici şi schimbului de informaţii şi resurse între statele membre ale agenţiei.
„Implicarea IFIN-HH în Reţeaua NSSC va facilita, pe de o parte, implementarea în ţara noastră de programe de dezvoltare a resurselor umane, de suport tehnic şi sprijin ştiinţific în aria securităţii nucleare, precum şi crearea în viitor a unui centru naţional de suport pentru securitate nucleară sub egida AIEA. Dată fiind expertiza recunoscută a României la nivel internaţional, acest pas va contribui la consolidarea securităţii nucleare atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional şi global”, se arată într-un comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării mai spune că este angajat activ în a oferi suport tehnic atât la nivel naţional, cât şi altor state din regiune în domeniul securităţii nucleare.
Rețeaua internațională pentru centrele de formare și sprijin în domeniul securității nucleare
AIEA colaborează cu statele pentru a înființa centre naționale de sprijin pentru securitatea nucleară (NSSC) pentru a consolida durabilitatea securității nucleare. Rețeaua internațională pentru centrele de formare și sprijin în domeniul securității nucleare (rețeaua NSSC) facilitează cooperarea între NSSC-uri.
NSSC contribuie la susținerea regimului național de securitate nucleară prin sprijinirea autorităților competente, a persoanelor autorizate și a altor organizații cu responsabilități în domeniul securității nucleare. Principalele funcții ale NSSC sunt:
- dezvoltarea resurselor umane, în special prin furnizarea unui program național de formare în domeniul securității nucleare
- servicii de asistență tehnică pentru gestionarea ciclului de viață al echipamentelor de securitate nucleară
- și servicii de sprijin științific pentru furnizarea de expertiză, analiză, cercetare și dezvoltare pentru securitatea nucleară
De asemenea, centrele promovează cultura securității nucleare și consolidează coordonarea și colaborarea la nivel național între organizațiile implicate în securitatea nucleară.
Rețeaua are următoarele obiective:
- Consolidarea schimbului de informații
- Identificarea bunelor practici
- Facilitarea cooperării și a activităților comune între statele care dispun de NSSC și statele interesate să înființeze centre.