Reuniune importantă la Palatul Victoria!
S-a reunit Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE. Au participat și reprezentanții instituției internaționale
Marți, 28 iunie, s-a reunit Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
La discuții au participat și reprezentanții Secretariatului OCDE, o delegație a organizației internaționale fiind deja prezentă în România, cu scopul declarat de a lansa oficial discuţiile de aderare a ţării noastre la OCDE.
Au participat și reprezentanţi ai mai multor ministere, precum Cornel Feruţă, secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în cadrul Ministerul Afacerilor Externe.
Discuţiile de marți au vizat stadiul actual al demersurilor României în procesul de aderare, elaborarea Memorandumului iniţial, fiind prezentate implicaţiile pentru statul român, a transmis Guvernul României prin intermediul unui comunicat.
Ȋn cadrul întâlnirii de marți, reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor naţionale, membre ale Comitetului Interministerial, au adresat întrebări specifice, tehnice reprezentanţilor OCDE.
România, încurajată să menţină permanent dialogul cu experţii OCDE
La rândul său, delegaţia Secretariatului OCDE a încurajat instituţiile naţionale să menţină permanent dialogul cu experţii Organizaţiei, „pentru asigurarea detaliilor tehnice de care depinde parcurgerea etapelor prevăzute în procesul de aderare”.
Guvernul subliniază că aderarea la OCDE este unul dintre obiectivele majore de politică externă ale României, inclus şi în programul de guvernare.
Ȋn luna ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis să lanseze negocierile de aderare a României. Apoi, un alt pas important l-a reprezentat adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap), la reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din 10 iunie.
Aderarea României la organizația internațională este „o oportunitate de implementare a celor mai bune practici şi standarde ale acestui for interguvernamental, cu toate avantajele economice şi politice care decurg din statutul membru, alături de state care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe”.
Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, al cărui coordonator naţional este premierul Nicolae Ciucă, este alcătuit din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu această organizaţie.
Procesul de aderare va depinde de răspunsul României
Luni, după o întâlnire cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Vestergaard Knudsen, a declarat că procesul de aderare a ţării noastre la organizaţia internaţională va depinde de răspunsul României şi de recomandările pentru schimbările de practici, politici şi legislaţie.
„În ceea ce priveşte momentul aderării, ne amintim că din partea OCDE nu există o dată stabilită pentru acest proces şi procesul va depinde de răspunsul României şi de recomandările pentru schimbările de practici, politici şi legislaţie.
Sunteţi împreună cu alte patru ţări şi bineînţeles că fiecare ţară va avansa în propriul ritm, important este să realizăm lucrurile împreună prin acest proces de aderare. Prin aceasta aş vrea să vă invit pe dumneavoastră şi ţara dumneavoastră să profitaţi de acest potenţial imens care există pentru reforme, pentru o viaţă mai bună. (…)
Aşteptăm cu nerăbdare să consolidăm această relaţie şi să sprijinim în continuare o conducere bazată pe statul de drept. Aşteptăm cu nerăbdare să asistăm România pentru a atinge obiectivul nostru comun”, a declarat Secretarul general adjunct al OCDE.