România a depășit Grecia și Ungaria
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a dat asigurări că prioritatea social-democraților este economia țării, inclusiv turismul, fiind perioada concediilor de odihnă. Potrivit spuselor sale, în primele patru luni ale acestui an, investițiile străine au crescut cu 34%. În prezent, prognozele de creștere economică sunt „foarte bune”. PIB-ul per capital raportat la puterea de cumpărare a ajuns la 80%. În acest moment, România a depășit Grecia și Ungaria.
„Eu văd ce am reușit să facem în România în această perioadă și mă uit în contextul celorlalte state din regiune, Bulgaria, de exemplu, unde acum două zile guvernul propus nu au trecut de parlament, vor avea iar alegeri anticipate, a șaptea oară cred, un lucru care nu face bine economiei, încrederii, investițiilor străine.
Și văd ce am făcut noi în România, am adus stabilitate, pe primele patru luni investițiile străine au crescut cu 34%, prognozele de creștere economică sunt foarte bune, ultimele statistici Eurostat arată că PIB-ul per capital raportat la puterea de cumpărare a ajuns la 80%, suntem lângă Polonia, am depășit Grecia și Ungaria.
Lucrurile acestea sunt realizate cu această stabilitate politică, care înseamnă încredere pentru mediul de afaceri din România și pentru investitorii străini”, a declarat el, vineri, în cadrul emisiunii TV „Bună dimineața, România!” de pe B1 TV.
România, cel mai scăzut nivel al prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice din Europa
Conform Eurostat, România a ajuns la cel mai scăzut nivel al prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice din Europa. România a ajuns la această performanță, în urma măsurilor de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază și la energie electrică și gaze naturale. Măsurile fiscale impuse de Guvernul Ciolacu au dus la creșterea consumului privat cu 9,5% în aprilie 2024, față de aprilie 2023.
Analiza privind modelele de consum a fost făcută în 36 de state europene. La nivel general, prețurile din România la bunuri și servicii sunt cu 40% sub media europeană. Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice sunt cu 74% sub media europeană.
Consumul privat a crescut cu 9,5%
În ultimul an, Guvernul Ciolacu a crescut salariul minim pe economie de două ori, pensiile au fost indexate, iar recalcularea punctului de pensii este prevăzută pentru toamnă.
Astfel, raportul dintre veniturile și cheltuielile cetățenilor români s-a reechilibrat, ceea ce a dus la creșterea consumului privat cu 9,5% în aprilie 2024, față de aprilie 2023. Impactul direct în economie a fost semnificativ, rata inflației ajungând la 5,1% în mai 2024.