România nu duce lipsă de bogăţii naturale, însă duce lipsă de persoane care să le valorifice. O astfel de resursă este lăsată să putrezească în fiecare vară, în loc să aducă sute de milioane de euro în conturile afacerilor din ţara noastră.
Algele de la Marea Neagră fac viaţa grea turiştilor în sezonul estival, însă specialiştii de la Institutul Național „Grigore Antipa” atrag atenţia că acestea ar putea aduce profituri frumoase dacă ar fi recoltate şi procesate. Algele pot fi folosite la prepararea produselor cosmetice, însă, din păcate, ele sunt lăsate să putrezească pe plaje, în timp ce ţara noastră importă alge din China.
Cercetătorii de la Institutul Național „Grigore Antipa” spun că 4 din cele 6 tipuri de alge întâlnite în Marea Neagră sunt comestibile. În plus, ele ar putea fi folosite şi în industria cosmetică şi cea a medicamentelor, scriu stirileprotv.ro.
“Algele conţin în toate componentele organismului importante valori nutritive, săruri, azot şi fosfor şi componente active care unele dintre ele pot fi extrase şi utilizate în industria farmaceutică. Agarul este o componentă folosită în industria farmaceutică. În multe locuri din lume este folosită ca îngrăşământ în agricultură”, precizează Simion Nicolae, directorul Institutului „Grigore Antipa” din Constanţa.
Ca exemplu, Germania procesează anual 150.000 de tone de alge marine. Este o afacere de aproape 500 milioane de euro, iar o parte din această cantitate este folosită în industria farmaceutică şi agricultură. Din păcate, în România, în acest an, au fost colectate doar 9.000 de tone de alge.
Îngrășământul ecologic obţinut din alge nu şi-a făcut încă loc în agricultura românească. Algele marine au mare succes, în schimb, în restaurantele cu specific mediteranean şi asiatic. Şi acestea şi algele uscate care pot fi găsite în supermarketuri sunt aduse din import. Preţul lor începe de la un euro pentru câteva grame.