Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, la Sofia, că România are cantităţile necesare de gaz, fără a mai depinde de gazele rusești. Mai mult, ţara noastră nu va suferi din lipsa acestuia în iarna 2022 – 2023. Acesta a participat la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia – Bulgaria.
Nicolae Ciucă a dat asigurări că avem cantitățile necesare de gaz pentru iarnă
„Este o activitate pe care o aşteptam de mult timp, pentru că operaţionalizarea acestui interconector, practic, pune în valoare demersurile pe care le-am făcut pentru indetificarea de noi surse de energie şi, desigur, pentru diversificarea reţelelor de transport al gazelor, astfel încât Coridorul sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe are noi l-am demarat şi l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria şi Austria, vorbim de proiectul BRUA. Prin acest interconector, practic, se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA şi totodată ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova şi Ucraina prin cantităţile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a spus Ciucă, într-o declaraţie acordată presei la sediul Ambasadei României la Sofia.
Nicolae Ciucă a menţionat că, în contextul deplasării la Sofia, a avut o întâlnire cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu care a discutat aspectele legate de operaţionalizarea acestui interconector.
„Ca atare, în acest moment, pot să dau asigurări că avem cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi în iarna 2022 – 2023 de lipsa gazului”, a punctat el.
Şeful Executivului de la Bucureşti a menţionat că a avut şi o întrevedere cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, cu care a vorbit despre demersurile ce urmează a fi făcute pentru mărirea capacităţii de tranzit al gazelor.
„Am discutat acest subiect pentru că împreună am ajuns la concluzia că este nevoie ca societăţile naţionale de transport gaz să poată să conlucreze mai bine şi să folosească fondurile europene, pentru că sporirea capacităţii de transport gaze nu este doar în beneficiul ţării noastre, ci este în beneficiul tuturor ţărilor din regiune şi, de asemenea, asigurăm o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a explicat Ciucă.
Prim-ministrul a arătat că a mai discutat cu preşedintele Bulgariei şi despre proiectele pentru asigurarea navigabilităţii pe Dunăre, dar şi despre realizarea unui al doilea pod Giurgiu – Ruse.
România a devenit complet independentă de gazele rusești
Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a anunțat că inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia se traduce prin câștigarea independenței României față de gazele rusești.
„Vestea mult așteptată: România e complet independentă de gazele rusești! Începând de astăzi, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, prin care România va putea importa gaze din Azerbaidjan, este operațional. Iar prezența premierului PNL Nicolae Ciucă la evenimentul de lansare de la Sofia arată încă o dată că efortul guvernărilor liberale de a asigura independența energetică a României are ca bilanț rezultate”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Republica Moldova are rezerve de gaze doar pentru luna octombrie. Maia Sandu: ”Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz”
„România face deja pași consistenți și către implementarea energiei din alte surse decât gazul. Ponderea energiei din sursele regenerabile este în creștere, sunt planuri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și, împreună cu NuScale din SUA, se va dezvolta în țară tehnologia inovatoare a reactoarelor nucleare modulare de dimensiuni mici – SMR. PNL rămâne o ancoră de rațiune și responsabilitate pe scena politică”, a mai adăugat Alina Gorghiu.