România a devenit cel mai mare producător de gaze din UE

Premieră istorică: România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Această poziție dominantă a fost atinsă în al doilea trimestru al anului 2024, conform datelor Comisiei Europene.

România a produs 2,3 miliarde de metri cubi de gaze în această perioadă, înregistrând o scădere de 4% față de trimestrul precedent, însă o creștere de 1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

România ocupă acum primul loc la producția de gaze naturale, o poziție deținută până recent de Olanda, care, cu o producție de 2,23 miliarde de metri cubi, înregistrează o scădere de 18% față de trimestrul anterior și de 17% față de anul precedent.
Al treilea mare producător este Germania, cu 0,9 miliarde de metri cubi, urmată de Italia (0,7 miliarde de metri cubi) și Ungaria (0,4 miliarde de metri cubi).

Rolul României pe piața energiei, în creștere

România joacă un rol major prin alianța cu Ungaria, Azerbaidjan și Georgia, având ca obiectiv lansarea proiectului Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România, care va include un cablu submarin de înaltă tensiune pe fundul Mării Negre.

Implementarea acestui megaproiect va permite alimentarea pieței Uniunii Europene cu energie verde din Georgia. Viktor Orbán subliniază importanța acestui demers, considerându-l cel mai mare proiect de acest tip din cadrul Uniunii Europene.

În contextul în care prețurile extrem de ridicate ale energiei electrice (ajunse la niveluri record) afectează sistemul energetic din Europa de Sud-Est, mai multe țări, printre care Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, se pregătesc să solicite crearea unui mecanism permanent pentru detensionarea prețurilor.

Proiectul „Coridorul Verde” implică colaborarea între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei, România având rolul de gazdă pentru compania care va implementa investiția.

România depune eforturi semnificative, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut de 100 de milioane de euro pentru modernizarea și digitalizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat că deficiențele pieței europene au dus la scumpiri semnificative și a cerut Bruxelles-ului un „răspuns politic” imediat la această „criză prelungită.” El a solicitat Comisiei Europene să implementeze măsuri pentru a îmbunătăți transferurile transfrontaliere de energie și a evidențiat importanța întăririi interconexiunilor între statele membre.