Producția României de gaze naturale a ajuns la aproape 360.000 terajouli (TJ), în timp ce Olanda a înregistrat 322.500 TJ. Diferența dintre cele două țări nu se datorează exclusiv volumului de gaz extras, ci și calității superioare a gazelor românești.

România, lider european în producția de gaze naturale

Puterea calorică mai ridicată a acestora face ca, în raport cu energia produsă, România să fie lider european, chiar dacă Olanda a extras un volum mai mare de gaz: 9,7 miliarde metri cubi față de 9,4 miliarde metri cubi ai României.

Această schimbare de lider s-a conturat treptat. În 2023, Olanda ocupa încă prima poziție, cu 394.186 TJ produși, urmată de România cu 356.572 TJ. În iunie 2023, România a depășit pentru prima dată Olanda, iar în 2024 a reușit să își mențină superioritatea în fiecare lună, cu excepția lunii ianuarie.

gaze
SURSA FOTO: Dreamstime

România contribuie cu doar 3% la consumul total de gaze al Uniunii Europene

În ciuda acestei performanțe, România contribuie cu doar 3% la consumul total de gaze al Uniunii Europene. În 2024, consumul statelor UE a fost de 12,7 milioane TJ, acoperit în proporție de 90% din importuri, în special din Norvegia și Statele Unite. Mai mult, producția totală de gaze a Uniunii Europene a continuat să scadă, ajungând la 32 miliarde metri cubi, cu 15% mai puțin decât în 2023 și cu 32% mai puțin decât în 2022.

Perspectivele pentru România sunt însă optimiste. Odată cu începerea exploatării Neptun Deep în 2027, producția națională de gaze este estimată să se dubleze, consolidând poziția țării ca lider incontestabil în Uniunea Europeană. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în luna februarie, prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze, însă aplicată diferențiat pentru consumatorii români.

Din 2027, o să fie dublată producţia de gaz românesc

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit anterior importanța proiectelor strategice, cum ar fi exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep. Potrivit acestuia, România este deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană.

„Din 2027 sau poate mai curând, o să ne dublăm producţia de gaz românesc. Gândiţi-vă ce înseamnă să nu mai depindem noi de alţii, să depindă alţii de noi”, a explicat ministrul, subliniind că acest pas va reduce dependența țării de importuri.