Președintele Comisiei de Apărare, liberalul Ovidiu Raețchi, a declarat că Rusia reacționează ostil la programele de modernizare ale Armatei Romane pentru ca acestea îi reduc din capacitatea de agresiune și distrugere.
„Strategia militara rusă a rămas în anii 1980, când capacitatea mutuala de distrugere era asigurata. Când președintele Ronald Reagan a lansat programul Star Wars, URSS s-a prăbușit. Un sistem eminamente defensiv, cinetic, cum e scutul de la Deveselu, impacientează Rusia doar pentru că îi reduce din capacitatea de distrugere. Rușii spun ceva de genul: „Nu mai avem capacitatea garantată de a vă distruge și asta ne sperie, ne amenință.”
Programul 2% din PIB pentru Apărare asigură României, prin sisteme de tip Patriot, care se adaugă facilității de la Deveselu, o cupola defensivă din ce in ce mai puternică. Și asta e esențial, pentru ca Rusia nu a iertat niciodată România în istorie când a surprins-o slabă, fie ca vorbim despre 1812, 1940 sau 1945”, a declarat deputatul PNL.
România își va consolida apărarea prin sisteme de apărare cu rachete HIMARS
Amintim că, premierul Ludovic Orban a declarat săptămâna trecută că apărarea şi securitatea naţională reprezintă pentru Guvernul pe care îl conduce o „prioritate majoră”, adăugând că vor fi asigurate „predictibilitatea” şi „stabilitatea” finanţării programelor de înzestrare a Armatei demarate de MApN.
Şeful Executivului a participat la un eveniment dedicat exerciţiului militar comun româno-american RAPID FALCON, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa.
„Vorbim des despre cât de important este ca militarii Armatei noastre să poată opera în mod curent la standardele Alianţei Nord Atlantice, să fie interoperabili cu partenerii lor, dar cred că este foarte important să înţelegem cum se obţine, dar, mai ales, cum se menţine această interoperabilitate. Putem spune că tragerile care se vor executa astăzi la Capul Midia vor demonstra nu doar compatibilitatea şi interoperabilitatea între militarii americani şi români, dar vor ilustra în modul cel mai elocvent prezentul şi viitorul în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei române”, a afirmat Orban.
Potrivit prim-ministrului, începând de anul viitor, Forţele Terestre vor recepţiona primul sistem HIMARS şi vor începe, astfel, procesul care va asigura ţării noastre o capacitate de apărare terestră „esenţială, modernă şi eficientă”.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, prezent la eveniment, a apreciat determinarea României de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea tehnicii moderne pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de aliaţi şi pentru asigurarea suveranităţii naţionale şi securităţii pe flancul de est al NATO.
”În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care-şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operaţiuni şi garantate de succesele avute în acţiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre”, a declarat ambasadorul american.
Adrian Zuckerman a menţionat şi faptul că noua achiziţie a sistemelor defensive antiaeriene HIMARS completeză programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României, contribuind totodată şi la relansarea industriei naţionale de apărare.