Inflația, pe un trend descendent

Vineri, prim-ministrul României a efectuat o vizită pe șantierul SRU Iași, de unde a susținut și o declarație de presă. Șeful Executivului de la București spune că România este pe drumul către zona țărilor dezvoltate.

De asemenea, premierul a mai precizat că țara a evitat intrarea în recesiune.

Marcel Ciolacu a declarat că atunci când a preluat mandatul de premier, inflația era de 10,3%. Acum, nivelul inflației a ajuns la 5,8-5,9%. Pe fond, el spune că este evident că trendul este unul descendent.

„Am preluat o inflație de 10,3%, am ajuns acum la 5,8-5,9%, este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârșitul anului o să fie o inflație sub 5%, de fapt și BNR-ul a prognozat acest lucru. Ce este cel mai îmbucurător este creșterea economică estimată pentru anul acesta dar și pentru anul viitor”, arată premierul.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

România a evitat recesiunea

Prim-ministrul a mai spus că România a reușit să nu intre în recesiune datorită eforturilor de mobilizare în administrația locală și centrală pentru a stimula investițiile.

Ciolacu a evidențiat că în primele patru luni ale anului s-au înregistrat plăți efective de aproape 41 de miliarde doar în zona de investiții.

De asemenea, spune că investițiile au stat la baza creșterii economice. Pentru prima dată în istoria țării, la baza creșterii economice nu a stat consumul.

Marcel Ciolacu a menționat că au fost necesare reforme din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a asigura că investițiile finalizate vor fi sustenabile. Ciolacu a concluzionat că acesta este drumul României către zona țărilor dezvoltate.

”România a reușit să nu intre în recesiune, a reușit acest lucru pentru că atât în administrația locală, cât și în administrația centrală, a fost o mobilizare de a da drumul la cât mai multe investiții.

Este pentru prima oară în istoria României când avem plăți efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile doar în zona de investiții, iar creșterea economică a fost pentru prima oară bazată pe investiții, nu pe consum.

A trebuit să implementăm reformele din PNRR astfel încât atunci când se vor finaliza aceste investiții să fie și sustenabile. E drumul României care trece în zona țărilor dezvoltate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 a fost 5,9%

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în luna aprilie 2024 a înregistrat o valoare de 5,9%, în scădere comparativ cu luna martie, când a atins 6,6%.

Transportul aerian a înregistrat cea mai semnificativă creștere de prețuri, cu o rată de 10,79%, în timp ce energia termică a urmat, cu o creștere de 4,20%, între luni.

În ceea ce privește mărfurile alimentare, se remarcă creșteri semnificative la margarină, cu 4,27%, și la cartofi, cu 2,49%.

Pentru mărfurile nealimentare, se evidențiază o majorare de prețuri la energia termică, înregistrând o creștere de 4,20%, și la tutun, cu o creștere de 2,28%.