Acesta a încercat să le explice fermierilor, care s-au plâns de preţurile scăzute la grâu, motivele pentru care tona de grâu a fost mai ieftină decât anul trecut, în condiţiile în care România a obţinut cea mai mare producţie din ultimii opt ani.
‘Anul acesta a fost o producţie mare la grâu, dar preţurile au fost mai mici ca anul trecut, însă mai mari decât în alţi ani. Anul trecut a fost o secetă generalizată şi în România, în Europa, în Rusia şi SUA, iar preţurile aproape s-au dublat faţă de 2011. Cu siguranţă sunt fluctuaţii mari de preţ, dar acestea sunt date de piaţă. Suntem aliniaţi la o economie de piaţă, în care preţul e dat de cerere şi de ofertă şi în care statul nu poate interveni foarte mult. Există un mecanism la nivel european – preţul de intervenţie – prin care se intervine când sunt derapaje majore pe piaţa de cereale. Statul nu poate interveni cu mecanisme de a stoca producţia de pe piaţă, pentru că ar fi considerat un ajutor de stat şi o distorsiune pe piaţa unică europeană, dar putem să intervenim doar cu ceea ce înseamnă nivelul producţiei şi vom încerca anul acesta să avem un sprijin mai mare de la buget pe plata pe suprafaţă’, a explicat Constantin.
Şeful MADR a arătat că în portul Constanţa, unde sunt cele mai mari exporturi ale României, nu a fost niciodată un preţ mai mic de 160 de euro la tona de grâu, nivel înregistrat în acest an.
‘Portul Constanţa, unde sunt cele mai mari exporturi, nu a avut niciodată un preţ mai mic decât în acest an, de 160 de euro pe tona de grâu, comparativ cu preţul din Franţa, la bursă, unde preţul este mai mare, de 185 de euro pe tonă, iar în Italia de 194 euro pe tonă. Sunt însă şi ţări care au un preţ mai mic, respectiv Ungaria – 147 euro, Bulgaria – 144 euro pe tona de grâu şi Ucraina, cu un preţ mult mai mic decât în România. Sigur, preţul în România este mai mic decât preţul de la bursa din Franţa pentru că aici intrăm în competiţie cu pieţele din Ucraina şi Rusia având piaţă de desfacere în ţările arabe, şi noi şi ei’, a spus Daniel Constantin.
Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a menţionat că anul trecut preţul cerealelor la poarta fermei era mai mic cu 20-25 euro decât preţul la bursă, iar în acest an diferenţa a ajuns la 60-70 de euro.
‘Primii care pierd sunt fermierii, iar în doilea rând bugetul de stat pentru că neavând profit şi impozitele sunt mai mici’, a spus Sitaru.
Potrivit datelor MADR, România a exportat, în primul semestru din acest an, 1,151 milioane de tone de grâu, în creştere de 1,6 ori faţă de perioada similară din 2012, când exporturile au totalizat 711.605 tone. Din exporturile de grâu şi meslin (amestec de gâu şi secară în proporţie de 2:1) în ţările intra şi extracomunitare au fost încasate, în prima jumătate a acestui an, 295 de milioane de euro, de două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (146,22 milioane de euro).
Pe de altă parte, importurile de grâu realizate în primele şase luni din 2013 au totalizat 144.771 tone, fiind de peste 1,5 ori mai mari decât în primul semestru din 2012, sumele cheltuite ridicându-se la 34,39 milioane de euro. În prima jumătate a anului 2012 au fost importate 87.634 tone de grâu şi meslin, în valoare de 16,54 milioane de euro.
Producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua ca mărime din ultimii 43 de ani.
Producătorii agricoli au reclamat faptul că, în acest an, preţurile de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România sunt mai mici, comparativ cu cele practicate în cazul produselor provenite din alte ţări, subliniind că din această cauză PIB-ul României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro.
SURSA: Agerpres