În topul exporturilor pe piaţa israeliană se află animalele vii (bovine) – 4.388 tone (16,96 milioane dolari), grâu şi meslin – 31.900 tone (7,78 milioane dolari) şi turţe şi alte reziduuri solide – 29.111 tone (10,54 milioane dolari).
Pe piaţa românească au fost aduse din Israel în primele şapte luni din acest an 1.827 tone de preparate alimentare, în valoare 3,1 milioane dolari, 146,5 tone de citrice, proaspete sau uscate, în valoare de 168.705 dolari şi 131,4 tone de extracte, esenţe şi concentrate de cafea şi ceai de 1,14 milioane dolari.
Ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, alături de secretarul de stat Daniel Botănoiu şi de directorul de cabinet Vlad Mustăciosu, efectuează o vizită oficială în Israel şi Palestina în perioada 22-24 octombrie.
Potrivit şefului MADR, agricultura deţine circa 10% din totalul exporturilor realizate de România în Israel, în condiţiile în care, numai în primele opt luni din acest an, exporturile totale ale României în această ţară s-au cifrat la 215 milioane de dolari.
În prima zi a vizitei oficiale în Israel, Daniel Constantin a avut întâlniri cu reprezentanţii unor companii care investesc în sisteme de irigaţii, unele fiind deja prezente în România, iar altele sunt interesate de planurile de viitor ale României pe partea de irigaţii.
În data de 23 octombrie 2013, ministrul Agriculturii s-a întâlnit în Israel, la TelAviv, cu Shalom Simchon, fost ministru al Agriculturii şi fost ministru al Industriilor şi Comerţului. De asemenea, ministrul român a avut o întâlnire cu Avshalon Vilan, preşedinte al Federaţiei Fermierilor Israelieni, precum şi cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Israel – România.
Tot pe 23 octombrie, ministrul Daniel Constantin a vizitat compania Naan Dan Jain,furnizor mondial de soluţii personalizate pentru irigaţii. Compania este prezentă şi în România şi dezvoltă proiecte de irigare în sere şi solarii în majoritatea judeţelor ţării. |
În după amiaza zilei de 23 octombrie delegaţia română a făcut o vizită în Palestina, la Ramallah, pentru a se întâlni cu Rami Hamdallah, prim-ministrul Palestinei, cu Walid Assaf, ministrul Agriculturii, precum şi cu alţi demnitari palestinieni. Cu acest prilej, şeful MADR împreună cu omologul său palestinian au semnat un Plan de acţiune pentru implementarea unui protocol de cooperare între Ministerul Agriculturii din Palestina şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România. Demnitarul român a avut, de asemenea, şi o întâlnire cu oameni de afaceri palestinieni din domeniul agriculturii.
SURSA: Agerpres