Cu un minim de producţie internă, România a exportat 0,8 miliarde de metri cubi de gaz natural România a exportat anul trecut gaze naturale în valoare de 250 mil. euro, arată datele de la INS, o sumă de peste 15 ori mai mare faţă de cea din 2020.

„Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă“, spun specialiştii din acest sector.

România a exportat anul trecut gaze na­turale în valoare de 250 mil. euro, arată datele de la INS, o sumă de peste 15 ori mai mare faţă de cea din 2020. Mai departe, datele din rapoartele lunare ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că România a trimis la export 0,8 miliarde de metri cubi de gaz natural, o cantitate de peste 5 ori mai mare faţă de 2020, din aprilie până în august volumele exportate crescând exponenţial faţă de perioadele lunare similare din 2020.

Raportată la consumul total de gaze al României din 2021, cantitatea exportată reprezintă circa 6% din cererea internă, notează zf.ro.

„Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă“, spun specialiştii din sector.

„În lunile de vară s-a văzut clar creşterea exporturilor, cel mai probabil cantităţile fiind înmagazinate în Ungaria şi apoi importate local, dar la preţurile de iarnă“, mai cred aceștia, potrivit surse citate.

Importurile de gaze în ianuarie, cu 50% mai mari

Importurile de gaze ale României au crescut în prima lună a acestui an cu 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au fost la un preţ de patru ori mai mare, arată rapoartele ANRE.

Astfel, dacă în ianuarie 2021 importurile erau de 2,7 milioane de MWh, în ianuarie 2022 acestea se ridicau la 4 milioane de MWh.

Preţul de import a fost 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare faţă de 68 de lei pe MWh, cât a fost în ianuarie 2021.

În acelaşi timp, producţia internă a scăzut de la 8,7 milioane de MWh, la 8,1 MWh.

Importurile au reprezentat, astfel, 30% din consumul total al ţării în ianuarie 2022. Principalii importatori au fost MET Austria Energy Trade (27,1% din total) şi WIEE România (20,6%).

Consumul final de gaze s-a redus cu 11%, de la 17,8 milioane de MWh, la 17 milioane de MWh.