România a făcut progrese importante. Alexandru Nazare a discutat vineri, într-o teleconferinţă, cu omologul său francez, Bruno Le Maire, despre perspectivele economiei europene în 2021, stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi despre perspectivele României de aderare la OCDE, conform unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.
Bruno Le Maire şi-a declarat sprijinul pentru accederea României la OCDE şi pentru deschiderea unui canal de dialog permanent cu ministrul român de Finanţe, în vederea stabilirii etapelor de lucru ulterioare.
România a făcut progrese importante
„Contaţi pe sprijinul meu total în privinţa aderării la OCDE până la finalizarea cu succes a demersului României!”, a declarat ministrul francez.
De asemenea, cei doi demnitari au împărtăşit opinii referitoare la necesitatea implementării cât mai rapide a Mecanismului european de Redresare şi Rezilienţă. Ministerul Finanțelor
„În procesul de aderare la OCDE, România a făcut progrese importante şi contăm mai departe pe sprijinul Franţei. Orice întârziere în implementarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) ar fi problematică pentru întreaga Uniune.
Împărtăşim preocuparea Franţei pentru accelerarea implementării MRR, astfel încât accesul la finanţare să fie facil şi aibă loc la momentul potrivit pentru a sprijini relansarea economiilor europene. Guvernul României a făcut demersuri concrete pentru finalizarea PNRR în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Alexandru Nazare.
Trebuie menționat că ministrul francez de Finanţe a acceptat invitaţia omologului român pentru o vizită de lucru la Bucureşti, de îndată ce relaxarea restricţiilor de călătorie cauzate de pandemia COVID-19 va permite acest lucru.
Discuţia dintre cei doi miniştri de Finanţe face parte din seria de convorbiri iniţiată de Alexandru Nazare cu omologii săi din statele membre şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, potrivit sursei menționate.
Ministerul Finanțelor clarifică dilema momentului
Ministerul Finanțelor vine cu precizări despre clarificarea noțiunii de jurisdicții necooperante, după ce au apărut informații conform cărora companiile care activează pe piața din România și sunt implicate în relații comerciale cu parteneri din Turcia întâmpină probleme serioase.
În vederea clarificării legislației referitoare la jurisdicțiile necooperante, Ministerul Finanțelor anunță că a întreprins demersurile necesare pentru ca, în scurt timp, să fie modificate prevederile art.25 alin.4) lit.f^1) din Codul fiscal, conform unui comunicat.
Acest punct, introdus printr-o modificare intrată în vigoare în ianuarie 2021, prevede că sunt nedeductibile cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu o persoană fizică sau juridică situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I și/sau anexa II din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Modificarea va viza eliminarea prevederii conform căreia statele incluse în anexa II vor fi considerate drept jurisdicții necooperante în scopuri fiscale, măsură care vine să clarifice, în acest sens, inclusiv tratamentul fiscal aplicat tranzacțiilor efectuate începând cu 1 ianuarie 2021, arată sursa menționată.
În baza informațiilor disponibile până acum, niciun alt stat membru nu a adoptat măsuri similare împotriva jurisdicțiilor incluse în anexa II din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
Ministerul Finanțelor dorește să clarifice faptul că, în contextul raportării aranjamentelor transfrontaliere conform Directivei UE 2018/822 (cunoscută sub numele de DAC 6), prin noțiunea de jurisdicții necooperante se face referire doar la țările din anexa I a Listei UE privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.