Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a comentat tensiunile ce au ridicat nivelul de alertă şi la Bucureşti şi l-au făcut pe preşedintele Klaus Iohannis să convoace de urgenţă o şedinţă a CSAT pentru data de marţi, 27 aprilie.
Tensiunile din ultima perioadă din apropierea frontierelor României, dintre Ucraina şi Rusia, au provocat, în mod normal, îngrijorare şi la Bucureşti.
Alianţa care oferă o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi
România se poate considera totuşi norocoasă, pentru că este parte a NATO, “cea mai puternică alianţă politico-militară”, iar orice ameninţare la adresa ţării noastre reprezintă, de fapt, o ameninţare la adresa NATO.
A spus-o duminică, însuşi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care subliniază că nu a existat niciun pericol pentru cetăţenii României pe perioada acestei crize.
“Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute. Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul român de Externe la Antena 3.
Bogdan Aurescu, despre ameninţările voalate ale ambasadorului rus: România este NATO
Bogdan Aurescu a menţionat şi un mesaj publicat recent pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Este vorba despre mesajul în care ambasadorul Valery Kuzmin spunea că România nu trebuie să fie îngrijorată de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, cu excepţia cazului în care, „din propria voinţă sau a aliaţilor săi strategici”, ţara noastră ar dori să se implice într-o „aventură militară concepută de ‘capetele fierbinți’ din sediul NATO”
“Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO.
Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a precizat Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a evidenţiat că “România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă”.
Sursa foto: Dreamstime