România s-a confruntat în cursul zilei de joi cu o problemă la unul dintre reactorele de la Cernavodă. În acest context, țara noastră a fost nevoită să impornte 2.600 de MW, valoare apropiată de capacitatea maximă de import.
Transelectrica informează că în cursul zilei de joi, România a importat peste 2.600 de MW, reprezentând un record istoric, pe fondul deconectării automate a unui reactor nuclear de la Cernavodă.
Potrivit sursei citate, cel mai mare nivel al importurilor de electricitate a fost atins la ora 9:47, respectiv 2.617 MW, acesta fiind foarte aproape de capacitatea maximă de import, 3.000 de MW. Totodată, la aceeaşi oră, datele operative ale Transelectrica arată că unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată de la sistemul energetic naţional (SEN).
După această oră de vârf, importurile au scăzut ulterior ajungând la ora 14.40 la 2.296 MW. La acel moment, consumul era de 7.639 MW, iar producţia internă, de 5.343 MW.
Amintim faptul că joi dimineață Nuclearelectrica anunța că unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN. De menționat este faptul că cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
În acest context, specialiștii de la CNE Cernavodă au început deja să investigheze cauza care a dus la această întrerupere, precizează sursa citată.
Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat
„Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansşării întrerupatoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Naţional. Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanşarea întrerupătoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automată a Unităţii 2 de la SEN”, anunţă compania.
Totodată, Transelectrica a mai anunțat faptul că deconectarea automată a Unităţii 2 s-a produs în condiţii de siguranţă, iar toate sistemele unităţii funcționează și răspund conform proiectului în astfel de situaţii, fără a exista probleme.
Sursa citată mai precizează că va veni cu noi informații referitoare la această situație, după ce Unitatea 2 va fi reconectată la SEN.
„Deconectarea automată a Unităţii 2 precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător. Nuclearelectrica va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unităţii 2 la SEN”, precizează compania.
De menționat este faptul că în prima jumătate a anului 2021, Nuclearelectrica a realizat un profit net de 385,4 milioane de lei, în creştere cu 12,3% faţă de perioada similară a anului anterior. Totodată, veniturile din exploatare au urcat cu aproape 17%, la 1,38 miliarde lei.